Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter
Antalet restanmälda läkemedel har minskat med 34,5 procent jämfört med kvartalet innan, visar Läkemedelsverkets statistik.
Läkemedelshandlarna fortsätter med den frivilliga inrapporteringen av brister på läkemedel sedan försöksperioden har fungerat bra.
Region Stockholm rekommenderar farmaceuter att byta epilepsiläkemedel som inte finns med på utbytbarhetslistan. - Vi vill hävda att den risken är mindre än att stå utan, säger överläkare Karin Wirdefeldt.
Läkemedelsverkets tar nästa steg mot restsituationer och för att stärka kunskapsstödet till hälso- och sjukvården.
Penicillin finns att få tag på i flera olika styrkor, förpackningsstorlekar och former. Restanmälda läkemedel innebär ändå fortsatta utmaningar, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket.
Läkemedelsbristen kan vara avvärjd inom något år och genom avtal som ger tillverkarna garanti att medlen säljs kan tillgång till exempelvis antibiotika säkras, säger Richard Bergström till SR Ekot.
Bristen på läkemedel till bland annat diabetiker påverkar farmaceuter på öppenvårdsapotek.
Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, får i uppdrag av regeringen att utveckla en metod för att mäta apotekens direktexpedieringsgrad.
Sveriges Apoteksförening och Lif välkomnar Läkemedelsverkets nya uppdrag – att utreda hur läkemedelsbristen kan förebyggas, bland annat genom att farmaceuter får ett utökat mandat.
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson säger att mer kommer att göras åt problemet.
Läkemedelsverket får i uppdrag av regeringen att se över hur läkemedelsbristen kan förebyggas, bland annat undersöka hur farmaceuter på apotek kan hantera problemet.
Fokus kommer att ligga på vikten av att återställa balansen mellan tillgång till läkemedel och överkomlig prissättning för dessa i EU.
Antalet restanmälda läkemedel har ökat med 20,1 procent jämfört med kvartalet innan, visar ny statistik från Läkemedelsverket.
Nya lagen om sanktionsavgifter på upp till 100 miljoner införs redan i sommar.
Från 1 mars rekommenderar Socialstyrelsen patienter med stadigvarande behandling för sjukdom att ha en månads buffert av förskrivna läkemedel hemma för att klara kriser och bristsituationer.
Avgiftsförslaget kan påverka i vilken utsträckning företagen väljer att tillhandahålla varor anser S.
Ett tiotal EU-länder har sanktionsavgifter mot läkemedelsföretag som inte informerar om brist i tid.
Flexiblare regler, lån mellan länder och digitala bipacksedlar är några av lösningarna som diskuteras.
Regeringen vill införa sanktionsavgifter på upp till 100 miljoner.
TLV har undersökt hur många som får de läkemedel de efterfrågar direkt på apotek…
Restnoteringarna har eskalerat till en nationell patientsäkerhetsfråga och nu be…
USA tar krafttag mot läkemedelsbristen. FDA har tagit fram en ny strategisk plan…
Alla länder som exporterar läkemedel till EU accepterar nu unionens hårdare krav…