Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

EU-länder kräver drastiska åtgärder för att minska bristen på läkemedel

I ett gemensamt upprop går 19 EU-länder ut och kräver mer för att säkra läkemedelsförsörjningen. Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson säger att mer kommer att göras åt problemet.
- Vi kommer att återkomma med fler förslag på hemmaplan.

Under fredagen samlas EU:s hälsoministrar på Scandinavian XPO på Arlandastad utanför Stockholm för ett informell möte som en del i Sveriges ordförandeskap i EU.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) är mötets värd och ordförande.

Mötet har bristen på läkemedel som övergripande tema. Fokus ligger på att återställa balansen mellan tillgång till läkemedel och överkomlig prissättning för dessa i EU.

En av deltagarna var EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides som nyligen presenterade EU-kommissionens förslag på ny läkemedelslagstiftning. Den syftar bland annat till att göra fler läkemedel tillgängliga till rimliga priser.

Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) och EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides vid mötet på Arlandastad. Foto: Johannes Frandsen/Regeringskansliet

Det är en nöjd sjukvårdsminister som avslutar mötet på fredagseftermiddagen.

— Jag är väldigt glad över mötet i dag. Vi har själva valt ämnet men vi har fått bekräftat av varenda medlemsland att vi har samma problem med brist på läkemedel, säger Acko Ankarberg Johansson till Svensk Farmaci.

— Vi har behovet med att hantera balansen mellan de nya innovativa läkemedlen samtidigt som vi ska behålla alla som vi redan haft och som är nödvändiga. Vi ska klara allt som handlar om sällsynta sjukdomar. Vi har liknande situationer i alla medlemsländer så det var nödvändigt att få lyssna in allas åsikter i dag och det är en bra start på hur vi ska hantera läkemedelspaketet som kom här om veckan.

Upplever du att mötet har varit konstruktivt? Har ni kommit fram till nya lösningar, eller delar av lösningar?

— Nej, de har vi inte gjort för vi har inte haft några beslutsmöten i dag. Utan i dag var det tänkt att lyssna in alla och det kom väldigt rätt eftersom paketet nyligen har kommit. Alla var noga med att de inte hade hunnit analysera det än. Men att vi delade samma problembild, det var väldigt viktigt.

Men förslag på ny läkemedelslagstiftning, och de åtgärder som redan har gjorts, det räcker inte anser hälsoministrar i 19 EU-länder. De har tillsammans lämnat in ett så kallat non-paper, ett upprop, där de kräver “drastiska åtgärder” för att få bukt med bristen på läkemedel och restnoteringarna, vilket Läkemedelsmarknaden och Sveriges Radio Ekot var först med att uppmärksamma.

De 19 medlemsländerna föreslår bland annat att:

● Man ska etablera en frivillig solidaritetsmekanism inom Executive Steering Group on Shortages of
Medicines Caused by Major Events (MSSG) för att tillåta EU-länder med brist på läkemedel att låna från andra.

● Upprätta en europeisk lista över kritiska läkemedel vars leverans-, produktions- och värdekedjor måste vara övervakade.

● Undersöka möjligheten att initiera en lag om kritiska läkemedel för att minska beroendet av viktiga läkemedel och ingredienser, i synnerhet för produkter där det bara finns ett fåtal levererande tillverkare eller länder.

Sverige har som ordförandeland inte skrivit under uppropet.

Acko Ankarberg Johansson välkomnar uppropet.

— Självklart behöver vi lyssna in alla såsom patentorganisationer, läkemedelsföretag och så vidare därför vi delar samma situation. Vi undrar alla vad är det vi kan göra för att faktiskt förbättra tillgången. Vi behöver göra saker på EU-nivå, men vi behöver också göra saker i varje land, säger Acko Ankarberg Johansson.

— Vi har redan fått igenom en proposition som börjar att gälla 1 juli där vi skärper en hel del i alla regelverk. Vi lägger bland annat till sanktionsavgifter. Men vi kommer att återkomma med fler åtgärder som vi arbetar med för det kommer inte att räcka. Det handlar både om att säkerställa att värdekedjan fungerar, att den inre marknaden fungerar, att konkurrenskraften finns där för EU:s del så vi inte hamnar mitt emellan två andra stora bjässar. Men också att vi får till det vi behöver av en rimlig lagerhållning och de förberedelser som är nödvändiga. Så förutom det vi redan har lämnat fram, och som har beslutats i riksdagen, så kommer vi återkomma med fler förslag på hemmaplan.

Läs mer>> WHO: Covid-19-pandemin är officiellt över

Läkemedels­verket ser över hur farmaceuter kan hantera läkemedels­bristen

Mest läst