Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

WHO: Covid-19-pandemin är över

Covid-19-pandemin är inte längre ett internationellt hälsohot, deklarerade Världshälsoorganisationen, WHO, vid en presskonferens på fredagseftermiddagen.

— Covid har ändrat vår värld och covid har ändrat oss. Så bör det vara. Om vi hade gått tillbaka till att leva exakt som vi gjorde innan hade vi inte lärt oss läxan och vi hade svikit kommande generationer, sade WHO:s chef Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus vid presskonferensen (Se WHO Press Conference 05/05/23 15.15-16.30 på WHO:s webbplats).

WHO:s generaldirektör Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

WHO:s chef Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus.

De första fallen av Corona-viruset upptäcktes i Kina i december 2019. Den 30 januari 2020 klassade pridningen av viruset som en internationell folkhälsokris av WHO. En och en halv månad senare, den 11 mars 2020 klassades den som en pandemi. Nu, över tre år senare, deklarerar WHO att pandemin är över.

— Det är viktigt att vi inte förlorar perspektivet, covid finns fortfarande bland oss. Men jag ser det som ett steg framåt och vi går nu in i en ny fas efter 38 månader under den här pandemin, kommenterar EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides beskedet till Svensk Farmaci under EU:s hälsoministrars möte på Scandinavian Xpo utanför Stockholm.

EU:s hälsokommissionär Stella Kyriakides.

Mest läst