Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter
Drygt 300 forskare från 40 länder samlas i Uppsala för den största sammankomsten i nätverkets 30-åriga historia.
Solin Chami, som tidigare innehaft rollen som tillförordnad vd, har nu formellt tillträtt som permanent vd.
Två unga män har avlidit av akut leversvikt efter att ha behandlats med en genterapi för Duchennes muskeldystrofi.
Två läkemedel, ett mot rökning och ett mot depression, kan fungera bra ihop mot alkoholism. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
Bristsituationen för läkemedlet Pegasys är avslutad och patienter uppmanas att ta kontakt med sitt apotek eftersom tidigare lagda beställningar inte finns kvar.
Försäljningen av semaglutid uppgick till 750 miljoner, och användes av nästan 60 000 finländare som inte hade rätt till läkemedelsersättning för behandling av diabetes.
- Vi tar det här på största allvar. Händelsen har visat på brister som inte får förekomma, säger Lotta Kjellner, medicinskt ansvarig sjuksköterska.
Vissa krav i lagen skjuts upp till 2028 så att vården kan ta del av patientens e-recept och uthämtade läkemedel redan nu, samtidigt som e-recept fortsatt kan skickas via befintliga system.
Dataskyddet bibehålls på åtta år, och satsning på forskning och utveckling av nya antibiotika ska uppmuntras. Det är delar av förslaget till ny läkemedelslag.
Apotek Produktion & Laboratorier (APL) köper en produktionsanläggning för tillverkning av antibiotika i Strängnäs. Staten tar notan på 700 miljoner.
Swetrial inrättas som en ny funktion inom Läkemedelsverket och ska vara spindeln i nätet för att förbättra Sveriges förutsättningar för kliniska prövningar.
Wegovy, Ozempic och Rybelsus kan orsaka den ovanliga ögonsjukdomen naion som kan ge synförlust. Det slår EMA:s säkerhetskommitté fast.
Företaget hyrde ut farmaceuter till Apoteket och Apoteksgruppen för 15 miljoner, men lönerna betalades ut svart. Nu döms tre män till sammanlagt 13 års fängelse och 17 års näringsförbud, skriver Ekobrottsmyndigheten på X.
Efter att Sveriges farmaceuter och Svensk Handel tecknat ett nytt kollektivavtal kommer förbundet fortsätta arbeta för en hållbar apoteksbransch där farmaceuter väljer att jobba.
Läkemedelsverket vill ha skarpare krav på information om vilka parallellhandlade läkemedel som finns på marknaden.
Läkemedelsverket vill inte att fler ska kunna skriva ut adhd-läkemedel eftersom det riskerar att leda till en ökad förskrivning och fler stölder på apotek.
Staten bör ta ett större ansvar för läkemedel, vaccinationer och samverkan mellan sjukvården och apotek. - Det finns ett brett parlamentariskt stöd för detta, säger Acko Ankarberg Johansson.
Förslaget om att utreda om farmaceuter bör få bryta och byta en förpackning, och i sådana fall efter beslut av Läkemedelsverket är inte tillräckligt, anser Sveriges Apoteksförening.
"Vid kritisk läkemedelsbrist bör farmaceuter på apotek kunna få ersätta det förskrivna läkemedlet med ett tillgängligt och likvärdigt alternativ", säger Veronica Arthurson på Läkemedelsverket.
Sveriges farmaceuter och Svensk Handel har tecknat ett nytt kollektivavtal för apoteksbranschen.
Var tjugonde patient som skrivs ut får så ofullständig kommunikationen kring sina läkemedel att de får läggas in på sjukhus igen. Nu testas en ny studie för att ta itu med dessa utmaningar.
Omhändertagna unga får för mycket psykofarmaka, en stor andel trots att de inte har någon psykossjukdom, visar rapport från Socialstyrelsen.