Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteks­personal ­skrämde­ rånare med basebollträ

Med kniv och dödshot försökte en kvinna råna ett apotek. Apotekspersonalen vägrade och tog fram ett baseballträ för att skrämma i väg henne. Nu har domen fallit mot kvinnan.

Svensk Farmaci har tidigare berättat om den 36-åriga kvinna som i mars försökte råna ett apotek i Hallstahammar.

Kvinnan försökte stjäla narkotikaklassade läkemedel genom att hota personal på apoteket.

Domen har nu fallit vid Västmanlands tingsrätt och i den framgår att kvinnan kom in på apoteket och lämnade fram en lapp med hot om att döda eller skada apotekspersonalen allvarligt om hon inte fick narkotikaklassade läkemedel.

Personalen vägrade och plockade istället fram ett baseballträ. Kvinnan tog då fram en kniv och viftande med den först mot personalen och sedan mot sig själv, varefter hon lämnade apoteket.

Hotet verkade för personalen vara akut, står det att läsa i domen, och det fanns en fara för att brottet skulle fullbordas.

Kvinnan greps senare samma dag och redan under häktningsförhandlingen erkände hon. Genom hennes erkännande, apotekspersonalens uppgifter, övervakningsfilm och utredningen i övrigt är det ställt utom rimligt tvivel att kvinnan har gjort sig skyldig till den åtalade gärningen och kvinnan döms för försök till rån.

Tingsrätten bedömer brottets straffvärde till fängelse i ett år.

Kvinnan förekommer sedan tidigare under flera avsnitt i belastningsregistret och har dömts för ringa stöld, brott mot knivlagen och ringa narkotikabrott i samtliga fall med dagsböter som påföljd.

Hon har under lång tid har haft ett allvarligt missbruk avseende bland annat heroin.

Frivården har mot den bakgrunden bedömt att kvinnan har ett övervakningsbehov och har tagit fram ett förslag till kontraktsvård. “Denna är i förhållande till straffvärdet tillräckligt ingripande för att ersätta ett fängelsestraff” och tingsrätten bestämmer påföljden till skyddstillsyn där kvinnan måste genomgå behandlingen.

Kvinnan ska även betala 15 000 kronor i skadestånd till apotekspersonalen.

Svensk Farmaci har varit i kontakt med apotekspersonalen som avböjer att kommentera.

Läs mer>> Kvinna försökte råna apotek

Dödshotade personal på apotek

Mest läst