Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter
Fyra nya tjänster – ska avlasta sjuksköterskor.
Lif ratar förslaget om att läkemedelsföretagen själva ska stå för kostnaderna för beredskapslager av läkemedel.
Den nyaste covidvarianten, medialt kallad Pirola, har nu upptäckts även i Sverige. Fyra fall har registrerats.
Apotekaren Eva Flock blir ny kanslichef för CBL-kansliet vid Läkemedelsverket, som samordnar den nationella läkemedelsstrategin, NLS. Miljö, tillgänglighet och antibiotikaresistens är några utmaningar som hamnar på hennes bord och som hon brinner för.
Regeringen ger Folkhälsomyndigheten ännu ett uppdrag för att stärka tillgången på antibiotika. Nu handlar det om att förmå läkemedelsbolag att hålla äldre produkter i lager.
EU:s medlemsländer har kommit överens om gemensamma mål för att minska användningen av antibiotika till år 2030.
Världshälsoorganisationen, WHO, har kartlagt vilka nya typer av antibiotika som är på gång, och de är få.
Avloppsvatten är en värre grogrund för antibiotikaresistens än vad som tidigare varit känt, visar en studie från Göteborgs universitet.
Läkemedelsverket har inrättat en ny enhet för miljö och hållbarhet som ska arbeta för att minska läkemedlens miljöeffekter.
Nya läkemedel som riktar sig mot receptorerna för peptider som GLP-1 och GIP, som bland annat styr mättnadssignaleringen, kommer att förändra obesitasvården i grunden, spår expert.
Det finns brister i statens tillsyn av läkemedelshandeln, skriver Riksrevisionen i sin årliga rapport till riksdagen.
Tack vare Netflix-modellen har Sverige kunnat säkra tillgången på vissa medicinskt viktiga antibiotika. Det konstaterar Folkhälsomyndigheten i sin slutrapport till regeringen.
Det har gått fem år sedan Läkemedelsboken uppdaterades senast. På onsdagen presenterar Läkemedelsverket en betaversion av den nya boken.
Sveriges och Ukrainas läkemedelsmyndigheter har tecknat ett nytt samarbetsavtal för att stärka tillgången på läkemedel i det krigsdrabbade landet.
Apotek i Södermanland har återkommande larmat om att en läkare överförskrivit stora mängder narkotikaklassade läkemedel till sina patienter. Nu kan läkarens legitimation återkallas.
Sveriges Apoteksförening och Lif välkomnar Läkemedelsverkets nya uppdrag – att utreda hur läkemedelsbristen kan förebyggas, bland annat genom att farmaceuter får ett utökat mandat.
Covid-19-pandemin är inte längre ett internationellt hälsohot, deklarerar Världshälsoorganisationens chef Tedros Adhanom Ghebreyesus vid presskonferens i dag, fredag.
Läkemedelsverket får i uppdrag av regeringen att se över hur läkemedelsbristen kan förebyggas, bland annat undersöka hur farmaceuter på apotek kan hantera problemet.
Brist på läkemedel på grund av försämrat världsläge och internationell kraftsamling inför framtida hälsohot. Det är två tydliga trender i Läkemedelsverkets omvärldsrapport.
Vill du bli vår nya bloggare? Svensk Farmaci publicerar regelbundet bloggtexter på vår hemsida, och nu söker vi fler röster.