Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

TLV drabbad av hacker­attack

Flera av TLV:s digitala tjänster går inte att använda efter att myndigheten drabbats av den stora hackerattacken mot it-leverantören Tietoevry.

Det var natten mellan 19 och 20 januari som flera företag, organisationer och kommuner fick problem med sina system efter att it-leverantören Tietoevry drabbats av en utpressningsattack. Det är den ryska hackergruppen Akira som ligger bakom attacken, meddelar Tietoevry.

Men vad som först troddes vara ett begränsat antal drabbade, visade sig senare vara mer omfattande än vad man först trott. Nu meddelar Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) att de också drabbats.

Flera av TLV:s digitala tjänster går därför inte att använda, skriver myndigheten i ett meddelande som riktar sig till läkemedelsföretag. Det innebär att läkemedelsföretag som ska ansöka till TLV om pris och subvention, inte kan använda den digitala tjänsten e-ansökan, utan får ansöka via blankett.

“TLV beklagar det inträffade och kommer att informera löpande på tlv.se kring utvecklingen och tillgängligheten till tjänsterna,” skriver myndigheten.

Även tjänsten för “anmälan om otillgänglighet av periodens vara” är inte tillgänglig, meddelar TLV i ytterligare ett meddelande som riktar sig till apotek. Myndigheten skriver också att man inte kan ta emot den typen av anmälningar via mejl eller telefon.

“I de fall periodens vara inte är tillgänglig ska expedierande farmaceut i första hand expediera reserver och i andra hand de läkemedel som har det lägsta priset av det som är beställningsbart för apoteken,” skriver TLV.

Inte heller pris- och beslutsdatabasen på TLV:s hemsida går att komma åt. Det betyder att för läkemedel inom periodens vara-systemet kan prisuppgifter hittas i PV-listorna på myndighetens hemsida. Prisuppgifter för läkemedel kan också hittas via E-hälsomyndigheten, meddelar TLV.

Det finns ingen prognos för när it-problemen kommer att vara lösta, men TLV meddelar att myndigheten kommer att informera via sin hemsida så fort tjänsterna fungerar igen.

Några av de som drabbats

Svenska företag: Bland annat Rusta, Filmstaden Systembolaget, Granngården och Stadium.

Myndigheter: Statens servicecenters system för löneutbetalningar är helt utslaget, vilket drabbar bland annat Sis (Statens institutionsstyrelse) och Plikt- och prövningsverket. På Karlstad universitet ligger HR-systemet, som används för bland annat löneutbetalningar, nere.

Regioner: I Uppsala har regionens ekonomisystem och sjukvårdens journalsystem slagits ut. I Region Blekinge har personuppgifter om patienter läckt i samband med attacken. Region Västerbotten har också hackats och gått upp i stabsläge.

Mest läst