Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Vet inte hur attacken påverkar läkemedels­företagen och apoteken”

Problemen hos Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) är stora efter hackerattacken mot it-företaget Tietoevry.

Svensk Farmaci har tidigare berättat om att it-attacken påverkat pris- och beslutsdatabasen. Den har också påverkat e-ansökan om pris och subvention och anmälningsfunktionen för otillgänglig vara på apotek. Men nu meddelar TLV att man också har problem med ytterligare funktioner på myndigheten.

— Den påverkar även vårt diarium och flera av våra personaladministrativa system så som Primula. Det är för tidigt att säga hur det kommer att påverka vår verksamhet i stort. Vi har nu övergått till manuell hantering av flera av våra processer, säger Maria Bjurö, kommunikationschef på TLV.

Vilka utmaningar innebär det?

— Då vi behöver hantera en del processer manuellt och inte kommer åt information i flera av våra system behöver vi omprioritera resurserna och i vissa delar avvakta vidare handläggning, säger Maria Bjurö.

TLV har tidigare meddelat att ingen information läckt, hur vet ni det?

— Det vet vi inte säkert, men enligt den information vi har fått från vår leverantör är det inget som tyder på det, säger Maria Bjurö.

När tror ni att det kommer att vara löst?

— Tietoevry arbetar just nu med att återställa våra servrar, men vi har i dagsläget ingen prognos på när det kommer fungera igen. Vi kan i dagsläget inte heller överblicka konsekvenserna av it-avbrottet för våra system och hur det påverkar läkemedelsföretagen och apoteken. Vi vet dock att en del data har gått förlorad men vår förhoppning är att en del också går att återskapa. Men som sagt, vi har inte full information ännu och har en tät kontakt med Tietoevry. Vi informerar berörda företag allt eftersom om hur vi hanterar olika processer, säger Maria Bjurö.

Läs mer >> TLV drabbad av hacker­attack

Läs mer >> TLV: Ingen information har läckt

Läs mer >> Chefs­apotekaren: “Resurs­krävande och tar längre tid”

Mest läst