Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Chefs­apotekaren: “Resurs­krävande och tar längre tid”

Penna och papper är personalens bästa vän på läkemedelsförsörjningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, efter hackerattacken mot it-leverantören Tietoevry som drabbat flera regioner, myndigheter och företag.

Personalen på läkemedelsförsörjningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som beställer och tillhandahåller alla mediciner till sjukhuset, måste använda penna och pappersblanketter efter att beställningssystemet slagits ut efter hackerattack mot it-leverantören Tietoevry.

— Det betyder manuell hantering, skriva på datorn eller faxa. Jag tycker det har fungerat bra, men det är betydligt mer resurskrävande än det ordinarie systemet, säger Hans Sjöberg, chefsapotekare på Akademiska sjukhuset.

För att kunna lägga mer tid på det manuella arbetet har man fått omprioritera och avvaktar med vissa beställningar som inte är akuta.

— Våra avdelningsfarmaceuter beställer när det fungerar för dem och läkemedelsservicepersonalen inventerar och beställer på förmiddagen och får leveranser och packar upp på eftermiddagen. Vi försöker också att inte göra för många beställningar, så att vår leverantör ska hinna med, säger Hans Sjöberg.

Hur länge orkar man jobba på det här sättet?

— Det är svårt att säga, men kanske max tre veckor. Annars måste bemanningen utökas eller hitta andra lösningar som till exempel andra elektroniska system som går vid sidan av våra vanliga system, säger Hans Sjöberg och fortsätter:

— Vi är på plan b nu, men vi har också en plan c och d. Vi har inte blivit tagna på sängen när det här hände utan haft reservplaner redo, vilket jag är glad för nu. Det visar att det förebyggande arbetet är viktigt.

Hur påverkar det personalen?

— De har meddelat att det är resurskrävande och tar längre tid. Det är jobbigare, men jag upplever också en kämparglöd hos personalen. Sedan ska man komma ihåg att många har jobbat såhär tidigare, jag har varit med så pass länge att jag har jobbat med att hantera och skriva in på dator från pappersrekvisitioner. Det tar längre tid, men det funkar, säger Hans Sjöberg.

Läs mer >> TLV drabbad av hacker­attack

Läs mer >> TLV: Ingen information har läckt

Läs mer >> “Vet inte hur attacken påverkar läkemedels­företagen och apoteken”

Mest läst