Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fyra fall av ny covidvariant upptäckta i Sverige

Den allra nyaste covidvarianten, medialt kallad Pirola, har nu upptäckts även i Sverige. Fyra fall har registrerats tidigare i veckan, enligt Folkhälsomyndigheten.

Fallen har upptäckts i flera regioner över landet vid analyser av provresultaten under augusti.

Sara Byfors, som är avdelningschef på Folkhälsomyndigheten, säger att det är svårt att prognosticera hur den nya varianten kommer att påverka smittspridningen eftersom antalet fall är lågt globalt.

— Det finns ingen indikation på att den nya varianten skulle orsaka allvarlig sjukdom i större utsträckning än tidigare omikronvarianter, säger Sara Byfors.

Den nya varianten har ett stort antal mutationer, drygt 30, i spike-proteinet som viruset använder för att ta sig in i cellerna. Farhågor finns att viruset lättare tar sig förbi immunförsvaret än andra varianter.

Folkhälsomyndighetens bedömning är att dagens vaccin skyddar mot allvarlig sjukdom och död även när det gäller den ny virusvaranten, populärt kallad Pirola, och som beteckning BA.2.86.

Både Världshälsoorganisationen WHO och den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har haft BA.2.86 under övervakning en tid. Den är däremot i nuläget inte klassad som en »variant av särskild betydelse« (VOC), uppger Läkartidningen. Den variant av coronaviruset som dominerar i Sverige just nu kallas EG.5.1, eller Eris.

Mest läst