Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

USA:s president kräver att Novo Nordisk sänker priset på Ozempic

"Läkemedelsföretag måste sluta råna det amerikanska folket, annars kommer vi att göra allt som står i vår makt för att sätta stopp för dem", skriver Joe Biden i en debattartikel i USA Today.

USA:s president Joe Biden och senatorn Bernie Sanders kräver i en debattartikel i USA Today att danska läkemedelsbolaget Novo Nordisk sänker priserna på sina läkemedel Ozempic och Wegovy.

De uppmanar även amerikanska läkemedelsbolaget Eli Lilly att sänka priset på deras läkemedel Mounjaro.

I debattartikeln skriver de båda att det inte finns någon rationell förklaring till varför amerikaner i decennier har tvingats betala, överlägset, de högsta priserna i världen för de receptbelagda läkemedel de behöver.

Och att det i sin tur har lett till att var fjärde amerikan “i årtionden inte har haft råd med den medicin som deras läkare ordinerar”.

”Om Novo Nordisk och andra läkemedelsföretag vägrar att väsentligt sänka priserna på receptbelagda läkemedel i vårt land och upphöra med sin girighet, kommer vi att göra allt som står i vår makt för att sätta stopp för dem”, skriver Joe Biden.

Joe Biden och Bernie Sanders skriver att i dag kämpar tiotals miljoner amerikaner med typ 2-diabetes och fetma.

“Den goda nyheten är att Novo Nordisk, ett av världens ledande läkemedelsföretag, har skapat nya storsäljande läkemedel, Ozempic och Wegovy, som effektivt behandlar dessa tillstånd”, skriver de.

“Den dåliga nyheten är att Novo Nordisk tar ut orimligt höga priser från det amerikanska folket för dessa receptbelagda läkemedel. Om din läkare skriver ut en GLP-1 till dig kan priserna på Ozempic och Wegovy vara upp till sex gånger högre än priserna i Kanada, Tyskland, Danmark och andra större länder. Det är oacceptabelt”.

Efter att debattartikeln publicerats tappade Novo Nordisk 2,5 procent på Köpenhamnsbörsen.

Läs mer >> Norska apotek förbjuds lämna ut Ozempic för bantning

Trots vädjan – företag fortsätter skriva ut Ozempic

Mest läst