Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Trots vädjan – företag fortsätter skriva ut Ozempic

Trots att Läkemedelsverket vädjat till läkare i Sverige att inte skriva ut Ozempic, till andra än diabetiker, fortsätter ett företag att göra det ändå.

Läkemedelsverket har vädjat till läkare i Sverige att inte skriva ut Ozempic till andra än diabetiker, något som Svensk Farmaci har skrivit om tidigare.

Men viktminskningsföretaget Yazen går emot den rekommendationen och meddelar att de kommer att fortsätta skriva ut läkemedlet till deras patienter med obesitas, rapporterar P3 Nyheter. Företaget hävdar dock att man lyssnar på Läkemedelsverkets rekommendation.

— Vi kommer också försöka begränsa nyinsättningar eftersom det är restnoterade och företrädesvis välja mediciner som inte är restnoterade. Vi ska också försöka hålla doserna nere, säger Martin Carlsson chefsläkare på Yazen, till P3 Nyheter.

Han tycker att patienter med ett BMI över 30 har rätt till Ozempic. Företaget har också tidigare skickat ut information om att de ska hämta ut läkemedlet då det kan ta slut, men Martin Carlsson tror inte att det innebär att patienter bunkrar läkemedel.

Läkemedelsverket säger till P3 Nyheter att man inte vill uttala sig om enskilda fall, men att läkare måste tänka på alla när man skriver ut läkemedel.

— All förskrivning bygger på att man tar ett övergripande ansvar, säger Veronica Arthurson, direktör Läkemedelsverket till P3 Nyheter.

Läs mer >> “Läkare, skriv inte ut diabetes­läkemedel för viktnedgång”

Läs mer >> Beskedet: Brist på Ozempic hela 2024

Läs mer >> EMA varnar sedan falska Ozempic­pennor hittats

Läs mer >> Så fungerar diabetes­medlet sema­glutid som viktminskare

Mest läst