Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Så fungerar diabetes­medlet sema­glutid som viktminskare

Användningen av semaglutid mot obesitas har skapat en global brist på diabetesmedlet, som även har andra effekter i kroppen. Vi förklarar hur det funkar.

GLP-1-receptoragonister har många effekter i kroppen
Glukagon-lik-peptid-1, GLP-1, är en 30 eller 31 aminosyror lång peptid som utsöndras från tarmen, bukspottkörteln och i CNS med en mängd olika funktioner i kroppen. GLP-1-receptorer finns i bukspott- körteln, lungorna, njurarna, CNS, hjärt/kärl-systemet, mag/tarm- systemet samt i huden och vagus- nerven. GLP-1-receptoragonister, som semaglutid, har utvecklats som läkemedel mot diabetes typ 2 där det främst är effekterna i bukspottkörteln man vill åt.

En slags bieffekt vid diabetesbehandlingen visade sig vara en relativt kraftig viktminskning där patienterna tappade cirka tio procent av sin kroppsvikt på 20 veckor och runt 15 procent vid längre behandlingstid.

Läs mer >> “De nya läkemedlen innebär ett paradigmskifte”

Mest läst