Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedelsverket: penicillin fortsatt tillgängligt

Penicillin finns att få tag på i flera olika styrkor, förpackningsstorlekar och former. Restanmälda läkemedel innebär ändå fortsatta utmaningar, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket.

Under den senaste tiden har det rapporterats att penicillin är en bristvara på landets apotek och situationen väntas förvärras.

— Det kommer att vara utmanande åtminstone under resten av det här året. Det skapar väldigt mycket oro och lidande för framför allt patienterna, sa Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket till Sveriges Radio Ekot.

Nu förtydligar Johan Andersson bilden i ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

— Det finns generellt antibiotika att få tag på. Penicillin som exempelvis Kåvepenin finns i dagsläget i både flytande och fast form, i olika styrkor och förpackningsstorlekar. Dessutom finns det andra antibiotika. Vissa förpackningar kan vara slut i perioder, och situationen kan förändras snabbt, säger Johan Andersson i pressmeddelandet.

Huvudförklaringen till varför det för tillfället kan vara svårt att få tag på flera antibiotika är en ökad efterfrågan enligt Johan Andersson. Generellt fungerar läkemedelsförsörjningen i Sverige normalt. I de allra flesta fall finns det andra alternativ när ett läkemedel är slut på hyllan.

Knappt 94 procent av alla läkemedel är i dag tillgängliga, men den andel som inte går att få tag på innebär en mycket utmanande situation för individen, vårdpersonal och apotek.

— Utifrån den information vi har idag kommer det också under hösten och vintern att finnas olika styrkor, förpackningsstorlekar och beredningsformer av såväl penicillin som andra typer av antibiotika. Med det sagt kan vi se att det finns fortsatta restanmälningar under hösten och det kan innebära en utmanande situation. För individen kan det krävas ett nytt recept eller att man behöver gå till olika apotek, säger Johan Andersson.

Läs mer: Nya larm om penicillinbrist från läkare och myndighet

Förre vaccinsamordnaren: Så stoppas antibiotikabristen

“Läkemedelsbristen är på väg att bli ett välfärdsproblem för Sverige”

Mest läst