Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nya larm om penicillinbrist från läkare och myndighet

Penicillin är en bristvara på landets apotek och situationen väntas förvärras. Johan Andersson, som är enhetschef på Läkemedelsverket, varnar för att patienterna får lida framöver.

Lagren som sinar gäller flera typer av antibiotika, bland annat Kåvepenin, som har restnoterats hos Läkemedelsverket. Det råder utbudsbrist, leveranserna möter inte efterfrågan.

— Det kommer att vara utmanande åtminstone under resten av det här året. Det skapar väldigt mycket oro och lidande för framför allt patienterna, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket till Sveriges Radio Ekot.

I samma radioinslag slår Rolf Gustafsson, docent och infektionsläkare i Stockholm, larm om läget.

— Det är åt helvete rent ut sagt. Kåvepenin är väldigt viktigt och bra för att kunna behandla vanliga infektioner halsfluss, öroninflammation och lunginflammation, och även borreliainfektion, säger han till Ekot.

Risken är att infektionsmottagningar tvingas skriva ut onödigt starka antibiotika, enligt Rolf Gustafsson. Risken är också att man hittar alternativa behandlingsformer som kan leda till att resistenta bakterier utvecklas.

Bristlarmen har gått ut flera gånger under det senaste året. Frågan är aktuell och har lett till initiativ på EU-nivå och svenska Läkemedelsverket. Även världshälsoorganisationen WHO uppmärksammar frågan.

Försäljningen av antibiotika ökade under 2022, efter pandemin.

Mer om Antibiotikaresistens

Mest läst