Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Malin Grape prisas för kampen mot antibiotikaresistens

Malin Grape får Rune Lönngrenpriset för sitt arbete mot antimikrobiell resistens.
- Vi ska arbeta för att säkerställa att vi även i framtiden kan förebygga och behandla infektioner, säger Malin Grape.

Rune Lönngrenpriset delas ut vartannat år av Apotekarsocieteten och syftet är att uppmärksamma och stimulera personer som har gjort betydande insatser inom läkemedelsområdets samhälleliga aspekter.

Årets pristagare är apotekare Malin Grape, ambassadör med fokus på antimikrobiell resistens, AMR, på Socialdepartementet. Hon har valts för sin handlingskraft och sina insatser mot antibiotikaresistens under lång tid.

— Först och främst är jag glad att arbetet internationellt uppmärksammas. Det är inte en självklar fråga på agendan för alla. Sedan är det så klart hedrande att få utmärkelsen för det långvariga arbetet som jag har bedrivit. Det är ett fint erkännande, säger Malin Grape i ett pressmeddelande.

Som ambassadör har hon bidragit till att intensifiera arbetet med antibiotikaresistens inom EU under Sveriges ordförandeskap under våren 2023. Men priset får hon för betydligt längre engagemang.

— Från och till har frågorna funnits med ända sedan mina apotekarstudier, säger hon.

Prisutdelningen sker under Apoteksdagen som är ett samarrangemang mellan Apotekarsocieteten, Sveriges Farmaceuter och Sveriges Apoteksförening den 7 november. Prissumman är 25 000 kronor.

Apoteksdagen är kostnadsfri att delta på och kommer förutom Malin Grapes föreläsning på temat Läkemedel i samhället ge en inblick i aktuell apoteksforskning och hållbarhetsarbete inom apoteksområdet. Det går även att delta via zoom. Anmälan här

Läs mer >>

Mötet: ”Detta är bättre än drömjobbet”

Fördjupning: ”De allra fattigaste länderna drabbas hårdast”

Mer om Antibiotikaresistens

Mest läst