Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Akut­läkemedel riskerar att ta slut till sommaren

Läkare uppmanas att inte skriva ut acetylcystein som lösning, och patienter att inte hämta ut på sina recept.
– Vid läkemedelsbrist måste sjukvården prioritera vilka patientgrupper som i första hand ska få läkemedelsbehandling. , säger Veronica Arthurson på Läkemedelsverket.

Varje år är Giftinformationscentralen inkopplad i drygt 2 000 sjukhusfall som gäller paracetamolförgiftning, men mörkertalet misstänks vara stort och sannolikt inträffar betydligt fler fall än så.

Acetylcystein i beredningsformen lösning är det enda tillgängliga läkemedel som kan motverka en akut förgiftning av paracetamol. Det kan också användas mot luftrörskatarr, cystisk fibros och vid kroniskt torra ögon.

Acetylcystein som lösning riskerar att ta helt slut under sommaren 2024. Det beror på att tillverkaren har anmält att de har en minskad produktionskapacitet.

— Paracetamolförgiftning är ett allvarligt tillstånd där det bara finns ett motgift att ge, och det är acetylcystein. Därför vädjar Läkemedelsverket till läkarkåren att tillfälligt inte förskriva acetylcystein lösning för nebulisator, alltså för inhalationsbehandling. Vi vädjar även till patienter att inte hämta ut acetylcystein som lösning även om de har giltiga recept med flera uttag kvar, innan produktionen kommer i gång igen, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.

Hon berättar att Läkemedelsverket varit i kontakt med det statligt ägda företaget Apotek Produktion & Laboratorier (APL) som har börjat förbereda för att producera acetylcystein lösning som kan användas både som motgift vid paracetamolförgiftning och för inhalation i nebulisator.

Men det sker tidigast i mars 2024.

Enligt tillverkaren finns inga dispensförpackningar, till exempel förpackningar med annat språk än svenska, att få tag på. Tillgången till eventuella licensprodukter räcker inte för att täcka den stora volym som behövs.

Janusinfo skriver att det kommer att bli brist på Acetylcystein Meda 200 mg/ml lösning för nebulisator under hela 2024. Leverans kommer bara att ske till slutenvården och “inom kort uppkommer en bristsituation på öppenvårdsapoteken”.

Acetylcystein som brustablett berörs inte av uppmaningen och kan förskrivas och hämtas ut som vanligt.

Mest läst