Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Läkemedelsbristen är ett arbetsmiljöproblem för farmaceuter”

Bristen på läkemedel till bland annat diabetiker påverkar farmaceuter på öppenvårdsapotek.

Nästan fyra av tio personer med diabetes uppger att deras medicin inte finns på apoteket, drygt var fjärde svarar att de tvingats byta medicin och nästan var tionde uppger att de nu står utan läkemedel eftersom medicinen inte går att ersätta.

Det visar en rapport från Svenska Diabetesförbundet.

— Läget är mycket allvarligt. Regeringens uppdrag till Läkemedelsverket att föreslå åtgärder för att förhindra läkemedelsbrist dröjer ett år och under tiden hinner hälsan försämras för de med diabetes som inte får sin medicin, säger Björn Ehlin, ordförande för Svenska Diabetesförbundet i ett pressmeddelande.

Resultaten av undersökningen bygger på enkätsvar från 3 500 medlemmar i Svenska Diabetesförbundet. Av fritextsvaren framgår att bristen på medicin i de allra flesta fall handlar om Ozempic, semaglutid. Samtidigt som det råder brist säljs den utanför förmånssystemet.

Som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat har Ozempic även visat sig ha en kraftig effekt på viktnedgång.

— Vi kan inte ha en situation där personer med diabetes inte får tillgång till livsviktig medicin samtidigt som samma medicin säljs utanför förmånssystemet. Det ökar ohälsan och vårdkostnaderna. Regeringen behöver snabbt vidta åtgärder för att se till att den medicin som finns tillgänglig i första hand går till dem som behöver den mest, säger Björn Ehlin.

Läkemedelsansvarig apotekare på Apotek Hjärtat i Mall of Scandinavia i Solna, Sandra Alkurdy, berättar för P4 Stockholm att det kommer in flera kunder varje dag till apoteken och efterfrågar medicinen Ozempic.

— Det är frustrerande att vi står där och inte kan hjälpa kunden, säger Sandra Alkurdy till P4 Stockholm.

Bristen på semaglutid och andra läkemedel är ett arbetsmiljöproblem för apoteksanställda farmaceuter.

I en intervju med Läkemedelsvärlden berättar receptarien Aisha Karimi, ordförande för Sveriges Farmaceuters akademikerförening vid Kronans apotek, om hur läkemedelsbristen påverkar apoteksanställda farmaceuter.

— Det jobbigaste är skulden. Man blir ledsen när man inte kan hjälpa kunden, det är ju vårt jobb. Man går hem och mår dåligt, säger Aisha Karimi till Läkemedelsvärlden. 

Enligt Sveriges Farmaceuter leder restnoteringarna till ett ohållbart läge för farmaceuter. Karin Gummesson, ordförande för apotekssektionen , har tidigare sagt i en intervju med P4 Stockholm att det rör sig om “en ohållbar arbetssituation som leder till ökad stress”.

Läs mer: Så fungerar diabetes­medlet sema­glutid som viktminskare

”De nya läke­medlen innebär ett paradigm­skifte”

Läkemedelsbrist fortsatt problem för patienter och apotek

Mest läst