Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Svårare för diabetiker att få sitt läkemedel

Nära varannan diabetiker har haft problem med att få ut sina läkemedel på apoteken det senaste halvåret – och hela 13 procent står helt utan medicin. Det visar en undersökning från Svenska Diabetesförbundet, som vill att ansvariga politiker ska lösa problemet.

— Det får inte bli vardag att de läkemedel som behövs för att hantera egenvården av en allvarlig kronisk sjukdom inte finns tillgängliga. Det behövs därför nya och snabba åtgärder för att lösa problemen, säger Björn Ehlin, ordförande för Svenska Diabetesförbundet, i ett pressmeddelande.

Det är i en ny medlemsundersökning från Svenska Diabetesförbundet som det framgår att andelen diabetiker som har svårt att få ut sitt läkemedel på apotek ökade sedan förra sommaren. Av 3 600 personer som svarat uppgav nära hälften, 46 procent, att läkemedel de använder varit slut på apoteket under det senaste halvåret. Samma siffra låg i somras på 39 procent.

En tredjedel av dessa har valt att byta läkemedel, men 13 procent kan inte det och står helt utan medicin. Svenska Diabetesförbundet vill att ansvariga aktörer snabbt vidtar nya åtgärder för att förbättra situationen.

Problemen gäller framförallt diabetesmedicinen Ozempic, som väntas vara tillfälligt restnoterad hela 2024. Men det råder också brist på andra viktiga och vanliga läkemedel, som till exempel insulin

— Det är provocerande att enskilda bolag har en affärsmodell som bidrar till att personer med diabetes inte kan få den behandlingen de behöver inom förmånssystemet. Det är dags för sjukvårdsministern att ta ett allvarligt samtal med branschens aktörer om vad de gör för att lösa krisen och säkerställa att de med störst behov får tillgång till medicin, säger Björn Ehlin i pressmeddelandet.

Han menar att när det råder brist på läkemedel, så behövs det tydliga regelverk för prioritering.

— Dagens läkemedelsbrist innebär att principen, att den med störst vårdbehov ska få hjälp först, frångås. Det är viktigt att vi nu får långsiktiga regler för förskrivning vid bristsituationer, och att de regionala läkemedelskommittéerna prioriterar tillgången för de med störst behov, säger Björn Ehlin i pressmeddelandet.

Mest läst