Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Social­styrelsen: Ha en månads buffert av läkemedel hemma

Idag, den 1 mars, börjar den gälla, Socialstyrelsens nya rekommendation. Nu uppmanas patienter med stadigvarande behandling för sjukdom att ha en månads buffert av förskrivna läkemedel hemma för att klara kriser och bristsituationer.

— Det här har apoteken fört fram till sina kunder hela tiden, att vara ute i god tid för att hämta ut sina läkemedel. En månad är väl en rimlig tid. För de allra flesta är det bra att ha läkemedel hemma om de råkar vara tillfälligt slut på apoteket och på så sätt minimera risken för ett avbrott i behandlingen, säger Fredrik Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

Fredriks Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

Fredriks Boström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

Enligt Socialstyrelsens nya rekommendation om så kallad egenberedskap bör patienter hämta ut receptbelagda läkemedel en månad innan varorna tas slut. Rekommendationen omfattar dock inte alla typer av läkemedel. Den gäller till exempel inte receptfria läkemedel eller läkemedel som förskrivs för kortare behandlingar.

Rekommendationen riktar sig främst till patienter som under lång tid behandlas med samma läkemedel och i samma dos. Det kan vara receptbelagda läkemedel mot till exempel högt blodtryck, hjärtproblem, diabetes, astma eller förskrivna förbrukningsartiklar som stomibandage och blodsockerstickor.

— Om du är astmatiker och behöver ta dina luftrörsvidgande läkemedel under allergisäsongen. Då kanske du ska se till att ha läkemedel hemma under våren, men inte under hösten, för då använder du den inte, säger Fredrik Boström.

Syftet med rekommendationen är att stärka beredskapen och minska sårbarheten hos patienter, apotek och hälso- och sjukvården. Sveriges Apoteksförening har redan spridit information om förändringen till apoteksbranschen, berättar Fredrik Boström. Han tror inte att den kommer att påverka apoteken särskilt mycket.

 Tanken är ju att patienterna ska bygga upp sin egen egenberedskap vart efter, säger han.

Socialstyrelsens plan är att kommunicera informationen till allmänheten under våren.

— Då kanske vi får kunder som kommer och hämtar ut sina läkemedel tidigare än vad de skulle ha gjort annars.

Socialstyrelsen skriver i den nuvarande informationen på sin webbplats att det är viktigt att patienter inte hämtar ut mer än rekommendationen, så att läkemedlen räcker till alla som behöver dem.

— Det är lite oturlig tajming att rekommendationen kommer under en period när vi upplever stora problem med läkemedelsbrister. Det kan i sig göra att budskapet uppfattas i ljuset av läkemedelsbristen och det leder till hamstring. Det blir väldigt viktigt hur Socialstyrelsens kommunikation till allmänheten kommer att se ut, säger Fredrik Boström.

Socialstyrelsens nya rekommendation

Socialstyrelsen rekommenderar från och med den 1 mars att patienter som går igenom en stabil läkemedelsbehandling under lång tid bör ha en månads buffert av förskrivna läkemedel och förbrukningsartiklar hemma. Syftet med rekommendationen är att stärka beredskapen och minska sårbarheten hos patienter, apotek, hälso- och sjukvård.

Källa: Socialstyrelsen

Mest läst