Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”En spännande tid att vara en blivande farmaceut”

För Uppsalastudenterna Noor Taleb och Solin Yehya är målet att i framtiden jobba som kliniska farmaceuter. Men vägen dit betyder hårt arbete och fullt fokus på studierna.

För Noor Taleb var valet att plugga till farmaceut en slump. När hon läste om utbildningen tycket hon att ämnena lät som en fortsättning på gymnasiestudierna och sökte apotekarprogrammet, men glömde sedan bort det. När det sedan visade sig att hon kommit in vågade hon satsa och flytta från Malmö till Uppsala för att testa om studierna var rätt väg för henne.

— Jag blev glad och engagerad redan första terminen. Jag kände mig lycklig och ville lära mig allt direkt, så det var helt klart värt det, säger Noor Taleb.

Hon beskriver att den långa flytten gjorde henne stolt över sig själv för att ha vågat ta steget.

— Det var inte lätt i början, det var första gången jag gick utanför min komfortzon. Men det blev ett äventyr och det var fantastiskt att komma till en helt annan miljö än vad jag var van vid. Det finns till exempel inte snö i Malmö, men det fanns i Uppsala när jag kom dit mitt i januari, säger Noor Taleb.

Hon har ett stort intresse för klinisk farmaci och hoppas i framtiden arbeta på sjukhus. Som en del i hennes examensarbete fick hon möjlighet att arbeta med klinisk farmaci, med fokus på barn, på Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm.

Noor Talebs examensarbete involverar att utveckla åtgärder vid extravasering, en situation där läkemedlet hamnar utanför blodkärlen när det administreras intravenöst. Hon hoppas att i framtiden få vara en del av ett team som arbetar för att förbättra säkerheten för barn som får medicin intravenöst.

— Jag har tidigare jobbat mycket med barn på bland annat förskola och som simlärare, så barnfarmakologi känns som ett naturligt steg för mig. Jag gillar också sjukhus och vård, att ha en patient och se hur medicinen som administreras gör dem bättre, säger Noor Taleb och fortsätter:

— Mitt mål är att jobba på sjukhus i framtiden, att få göra det praktiska arbetet där. Jag vill se vilka möjligheter jag har som farmaceut och hur jag kan utvecklas där.

Förutom att jobba på sjukhus är Noor Talebs mål att må bra varje dag.

— Vilket jag tror att man gör om man går till ett jobb som man tycker är kul. Då kan jag göra man bra ifrån mig och utvecklas mer, säger Noor Taleb.

Hon tror att farmaceutens roll i framtiden kommer att skilja sig från hur den ser ut idag – att det kommer innebära mer jobb på distans.

— Vi farmaceuter har inte alltid praktiska jobb och behöver undersöka patienten. Vår kunskap handlar mycket om att identifiera saker, ta reda på saker. Det behövs farmaceuter, men inte lika många utbildar sig till det, så jag tror att fler farmaceuter kommer att ha kontakt med kunder och patienter via datorer och skärmar. Jag tror också på allt fler nätapotek i framtiden, säger Noor Taleb.

Vad skulle du vilja säga till någon student som funderar på att gå samma väg som du?

— Har du intresse för att jobba med människor, kör på. För med den här utbildningen kommer du alltid ha jobb. Min yngre syster har precis börjat apotekarprogrammet och jag tror hon blev intresserad när jag berättade hur det var. Jag var väldigt positiv och det är kul att ha en till i familjen som jag kan prata med studierna och arbetslivet om, säger Noor Taleb.

Solin Yehya studerar på receptarieprogrammet vid Uppsala universitet. Hon beskriver sig själv som en positiv och ambitiös person som alltid kämpar för att nå sina mål. Likt Noor Taleb vill hon i framtiden bli klinisk farmaceut och hennes mål är att ta en master.

— Jag har folk i min närhet som jobbar inom vården, men till skillnad från dem var jag mer intresserad av hur ett läkemedel påverkar en patient. Jag tycker att det är intressant att gräva djupare i det och ta reda på hur länge ett läkemedel stannar i kroppen och hur det påverkar hjärnan, säger Solin Yehya.

Flera dagar i veckan pendlar hon till Uppsala från hemstaden Västerås. Har hon en heldag full av föreläsningar kan dagarna kännas långa.

— Studentlivet är tufft och jag måste lägga ner många timmar varje dag. Men det gäller att ha ett aktivt deltagande och hitta en god struktur som gör att man inte hamnar efter. Jag går till exempel igenom mina anteckningar från föreläsningarna på bussen på väg hem, orkar jag så sammanfattar jag också allt på kvällen, säger Solin Yehya.

Hon tycker att bland det mest utmanande med utbildningen är det höga tempot. Det kan göra att man som student hamnar efter och då missar ny information eftersom man prioriterar det som man redan ligger efter med.

— Framför allt i början kan det vara svårt eftersom man inte lärt sig studietekniken. Men utbildningen är också otroligt rolig och jag har lärt mig mycket. Jag har också träffat vänner för livet.

Solin Yehya strävar efter att arbeta utanför Sverige och utöka sina arbetsmöjligheter inom läkemedelsindustrin, särskilt inom licenshantering av olika läkemedel. Hon vill förstå hur prövningar påverkar medicinska behov och hur man kan göra bättre och mer informerade beslut om läkemedelsbyten.

— Jag vill vara delaktig i att bestämma och vara en röst när det gäller licenshantering av olika läkemedel. Det intresserar mig verkligen hur prövningar kan påverka specifika medicinska behov, säger Solin Yehya.

Hon är övertygad om att farmaceuter kommer att ha en allt viktigare roll i framtiden. Hon tror också på ett stort behov av farmaceuter.

— Jag jobbar extra på apotek och där märks farmaceutbristen tydligt. Mycket arbete kommer att automatiseras i framtiden så jag tror att många som är farmaceutstudenter idag kommer att vända sig till industrin när de är färdigutbildade. Det är en spännande tid att vara en blivande farmaceut, säger Solin Yehya.

Vad ser du mest fram emot?

— Att göra praktik på den kliniska delen av utbildningen och få jobba på sjukhus. Att få mer patientnära kontakt, som jag gillar, och att kunna individanpassa rådgivningen. Det känns spännande att få göra något nytt och få respons på det man gör, att med egna ögon se att den hjälp jag gett har nått fram till patienten. Då känns det bra inom mig, det är ett kvitto på att det jag lärt mig gör nytta, säger Solin Yehya.

På frågan om hon vill ge råd till andra studenter som funderar på att följa i hennes fotspår vill hon påminna om vikten av att delta aktivt i studierna och att gå på alla föreläsningar.

— Till och med de som kan verka mindre viktiga ger dig alltid något nytt. Studentkårer, som Farmis här i Uppsala, kan vara till stor hjälp och erbjuda stöd och aktiviteter för studenter, säger hon.

Det här är Noor Taleb

Ålder: 25 år

Från: Malmö

Pluggar: Apotekarprogrammet vid Uppsala universitet.

Just nu: Skriver till examensarbete och söker praktikplats.

Ser fram emot: ”Att resa och utforska nya platser. Jag har alltid jobbat eller studerat, men nu har jag som mål att resa en gång i halvåret och se ett nytt land varje gång. Min kommande resa till Paris är ett första steg i den drömmen.

Det här är Solin Yehya

Ålder: 25 år

Från: Västerås

Pluggar: Receptarieprogrammet vid Uppsala universitet.

Ser fram emot: ”Att åka på semester. Ska snart åka till Kanarieöarna och ha semester efter allt plugg, det ska bli skönt med en paus.”

Rättelse: I en tidigare version av texten uppgavs även en annan utbildning på en av studenterna.

Läs mer >> “Farmaceuten kommer alltid finnas kvar”

Läs mer >> “Man får inte många chanser att plugga utomlands”

Läs mer >> “Jag har pluggat från ett hotell i Spanien”

Andra läser