Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Jag har pluggat från ett hotell i Spanien”

Att kunna välja var och när hon vill studera var en stor anledning till att Anahita Ramhormozi lockades till Farmaceutprogrammet i Kalmar.
– Jag gillar friheten det ger mig, säger hon.

Anahita Ramhormozi började sin akademiska resa genom studera till sjukhusfysiker vid Lunds universitet, men efter två år kände hon att det inte var för henne – och hittade i stället Farmaceutprogrammet vid Linnéuniversitetet i Kalmar. När hon insåg att hon efter bara tre år studier skulle få jobba med läkemedel kändes det som rätt väg att gå.

— Det kändes rätt direkt och jag trivs otroligt bra, säger Anahita Ramhormozi.

Utbildningen sker på distans och hon tycker att fördelarna med det är många.

— Jag gillar friheten det ger mig, att kunna välja var och när jag vill plugga är fantastiskt. Jag har till och med studerat från ett hotell i Spanien, säger Anahita Ramhormozi.

Hon berättar att trots distansstudierna har hon kontakt med många klasskamrater via olika gruppchattar där de bland annat diskuterar studier och kommande tentor. Även om det inte kan ersätta den personliga kontakten som fysiska möten ger, tycker hon att de positiva delarna av distansstudier väger över det negativa.

— Vi gör också laborationer, redovisningar, seminarier och tentor i skolan i Kalmar och då ser jag mina klasskamrater. Då åker jag dit och är i stan i två-tre dagar i sträck.

Anahita Ramhormozi valde Linnéuniversitetet just på grund av att utbildningen kunde göras på distans. Ett annat alternativ hade varit Umeå, universitet, som också har distansundervisning, men då hade hon fått flyga varje gång eleverna behövde vara i skolan.

— Kalmar är närmare hemma och det är redan ganska dyrt att köra eller åka tåg dit och sedan betala för hotell i några dagar.

En typisk dag för Anahita Ramhormozi varierar beroende på hennes känslor och planer för dagen. Hon tycker det är lättare att fokusera ordentligt på studierna genom att avstå från att arbeta under terminen, och i stället extrajobbar hon på apotek under loven.

— Jag kan välja själv att plugga under dagen eller kvällen, beroende på hur resten av livet ser ut. Så ett tag prövade jag att jobba på apotek under terminen, men det blev för svårt. Jag kan jobba efter examen.

Laborationer, redovisningar, seminarier och tentor görs i skolan i Kalmar.

Nästa steg för Anahita Ramhormozi är praktik och examensarbete, med examen planerad för juni. Efter snart tre år av studier ser hon fram emot att se resultatet av sitt arbete.

— Det känns bra att de här åren snart är färdiga, att jag efter allt hårt arbete äntligen får se resultat och det känns bra att säga att det här har jag lyckats med, för det har varit tuffa år, säger Anahita Ramhormozi, och fortsätter:

— Jag planerar att läsa vidare till apotekare och vill utforska möjligheter inom forskning med läkemedel. Att ta fram ett läkemedel som kan rädda liv är min ultimata dröm, säger hon.

Hur tror du att farmaceutens roll kommer att se ut i framtiden?

— När det gäller apotek kommer vi ha mycket hjälp av datorer, artificiell intelligens och robotar som kan hjälpa till med läkemedel. Vårt arbete kommer underlättas med hjälp av teknik, men farmaceuter kommer inte bli helt raderade från apoteken – det tror jag är omöjligt.

Det här är Anahita Ramhormozi

Ålder: 27 år

Från: Ängelholm

Pluggar: Farmaceutprogrammet på Linnéuniversitetet i Kalmar.

Just nu: Pluggar inför kommande tenta nästa vecka.

Ser fram emot: ”Att klara alla mina tentor och efter det få vila och ha ledigt. Jag ser fram emot att ha tid för en semester någonstans där det är varmt.”

Läs mer >> “Farmaceuten kommer alltid finnas kvar”

Läs mer >> “Man får inte många chanser att plugga utomlands”

Läs mer >> ”En spännande tid att vara en blivande farmaceut”

Mest läst