Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Farmaceuten kommer alltid finnas kvar”

Apotekarstudenterna Ellen Jurland och Linnea Jonröd i Göteborg delar en passion för naturvetenskap och farmakologi. I framtiden vill de båda forska – och tror inte att den ökade automatiseringen inom fältet kommer att konkurrera ut farmaceuter.

Ellen Jurland hade egentligen tänkt bli jurist, men insåg hur tråkiga de kommande åren skulle bli då hon inte kände något större intresse för de kurser hon skulle läsa och hoppade av utbildningen. Hon hade insett att hennes intresse för naturvetenskapliga ämnen var större.

— Det visade sig vara mitt bästa beslut någonsin. Från första dagen på apotekarprogrammet kände jag att jag hade hamnat rätt, säger Ellen Jurland.

Hon har ett stort intresse för kroppen och hälsa – och vill gärna hjälpa andra att må bättre – men är inte intresserad av att ha patientkontakt.

— Jag gillar att tänka på vad som är det ultimata sättet att leva på och vad man mår bra av, men jag tycker att det är lite obehagligt med människokroppen på insidan och då är apotekare perfekt för mig, säger Ellen Jurland.

Hon har precis påbörjat sitt tredje år och hela Ellen Jurlands liv kretsar just nu kring studierna. Hon gillar identiteten som student och studentlivet passar henne bra.

— Det ger mig ro. Jag känner mig produktiv i skolan och jag lär mig hela tiden något nytt. Även om jag såklart ser fram mot arbetslivet, så är jag just nu väldigt nöjd med universitetslivet. Det känns bra nu några veckor in på terminen, för den sociala biten med studierna försvinner under sommaren och jag har saknat samtalen med mina kurskamrater, säger Ellen Jurland.

Ellen Jurland älskar studentlivet och syns här i årets spex “Näcken – mycket väsen för ingenting” där hon spelar Älvan, till höger Albin Nordenström som spelar Gårdstomten.

För Linnea Jonröd var valet av utbildning självklart. Hon såg apotekarprogrammet som en naturlig förlängning av det naturvetenskapliga programmet som hon gick på gymnasiet, med en perfekt balans mellan biologi och kemi.

— Men med en fördjupning i ett spännande område som medicin som ständigt kommer att utvecklas, säger Linnea Jonröd.

Hon har varit intresserad av forskning sedan högstadiet och tyckte att apotekarprogrammet erbjöd henne den perfekta möjligheten att följa det intresset. Hon säger att valet också gav henne en tydlig titel – något som passade Linnea Jonröd bra då hon gillar tydliga ramar kring vem hon är i arbetslivet. Hon tycker också att utbildningen ger henne många valmöjligheter i arbetslivet.

— Jag visste innan jag började att jag ville forska. Apotekarprogrammet gav möjlighet till det och gav mig en tydlig titel som säger vad jag kan jobba med i framtiden. Jag funderade ett tag på läkarprogrammet, men jag gillar inte blod och vill inte jobba kliniskt, säger Linnea Jonröd.

Linnea Jonröd under ett besök hos Astra Zeneca, som är hennes drömarbetsplats.

Hur känns det att vara tillbaka och påbörja ditt tredje år?

— Först är man ringrostig och inser att man under sommaren glömt mycket av det man lärt sig året innan. Men efter några veckor kommer kunskapen och rutinerna tillbaka. Jag gillar att plugga och lära mig nya saker och förstå samband. Det är det bästa med min utbildning, att jag blir allmänbildad om kroppen eftersom vi måste förstå hur till exempel stress påverkar kroppen och hur den tar upp läkemedel, säger Linnea Jonröd.

Både Linnea Jonröd och Ellen Jurland ser fram emot en framtid inom farmakologi och forskning.

— Drömmen är att forska på Astra Zeneca eller på ett likande stort företag inom ett område som jag tycker är kul, kanske kosthållning. Under studierna har jag också fått upp ögonen för att forska på universitet. Samtidigt försöker jag att tänka brett och hålla fler dörrar öppna för jag har insett att många farmaceuter hamnar på sina arbetsplatser av en slump, så det är dumt att begränsa sig till ett företag eller mål, säger Linnea Jonröd.

— Jag vill forska och funderar på att doktorera efter min examen och få en doktosexamen i farmakologi. Jag skulle också vilja jobba med Läkare utan gränser för att hjälpa till och se hur det fungerar i länder där man inte har tillgång till lika mycket läkemedel. Samtidigt blir jag lite galen om jag ältar för mycket över framtiden. För mig är det viktigt att bidra till samhället och göra min del i livet, om det betyder ta fram nya mediciner på ett företag eller sjukhus – det får vi se, säger Ellen Jurland.

Ellen Jurland och Linnea Jonröd under en labb där de syntetiserat en päronester.

Linnea Jonröd och Ellen Jurland är optimistiska när det gäller framtiden för apotekare. De tror att trots automatiseringens framsteg kommer farmaceuter alltid att vara viktiga för att säkerställa att rätt läkemedel når rätt patienter.

— Farmaceuten kommer alltid finnas kvar i någon bemärkelse, säger Linnea Jonröd.

— När det gäller forskning kan det vara svårt att konkurrera ut oss farmaceuter, jag hoppas och tror att det kommer finnas goda möjligheter till jobb inom det fältet ett tag till, säger Ellen Jurland.

Det här är Ellen Jurland

Ålder: 23 år

Från: Göteborg

Pluggar: Apotekareprogrammet vid Göteborgs universitet, år tre.

Just nu: Engagerad i universitetets studentliv och studier. Hoppas på en framtid inom farmakologi och forskning.

Ser fram emot: “Studiemässigt längtar jag efter kursen i toxikologi och att jag till sommaren fått en plats i en forskargrupp som ska forska kring psykofarmaka. Privat ser jag fram emot att gå på Halloween på Liseberg.”

Det här är Linnea Jonröd

Ålder: 21 år

Från: Ystad

Pluggar: Apotekareprogrammet vid Göteborgs universitet, år tre.

Just nu: Aktiv i studentorganisationer och ideellt arbete. Inriktad på en framtid inom farmakologi och forskning.

Ser fram emot: “Att vara ute på apotek under praktiken. Jag tycker om den sociala biten och att prata med kunder, jag är bra på att småsnacka. På apotek ser jag också kunden och läkemedlet personen behöver och kommer på så sätt ihåg verkningsmekanism av substanserna bättre.”

Läs mer >> “Man får inte många chanser att plugga utomlands”

Läs mer >> ”En spännande tid att vara en blivande farmaceut”

Läs mer >> “Jag har pluggat från ett hotell i Spanien”

Mest läst