Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Man får inte många chanser att plugga utomlands”

En önskan om att möta en annan kultur, hitta ett botemedel mot coronaviruset och samtidigt få njuta av varmt väder tog apotekarstudenten Rebecka Eliasson till Singapore. Och för den farmaceutstudent som funderar på att plugga internationellt har hon ett tydligt budskap: Ta chansen när du väl får den!

En vanlig dag för Rebecka Eliasson börjar på tunnelbanan. Den tar henne in till National University of Singapore, där hon har studerat sedan augusti i år. Planen är att hon ska stanna en termin och åka hem strax före jul.

— Jag är i Singapore och gör mitt examensarbete, där huvudtemat är biologi. Jag och mina studiekamrater bildar ett forskarteam och vi testar antivirala effekter på virus. Det stora målet är att vi hoppas vara en del i att i framtiden hitta ett botemedel mot coronaviruset, säger Rebecka Eliasson.

Hon berättar att hon spenderar större delen av sina dagar i labbet på universitetet.

— Då jag jobbar med celler måste jag titta till dem varje dag, även på helgerna. Jag tittar efter om de har växt eller blandat sig med virus för att föröka sig. Det är också mycket runtomkring, till exempel göra rent utrustningen och byta flaskor, säger hon och fortsätter:

— Mitt liv här kretsar till stor del kring skolan och det blir långa dagar. Vi i forskargruppen stannar väldigt länge på skolan, så det blir både lunch och middag på universitetet. Som tur är har jag hamnat i en bra forskargrupp, vilket gör att det känns bra. Jag vill också satsa på studierna så mycket som det går under den korta tid jag är här, säger Rebecka Eliasson.

Rebecka Eliasson spenderar större delen av sina dagar i skolan och det blir många timmar i labbet.

Hon säger att det framför allt var ett stort intresse för Asien och en önskan att komma bort från Europa som gjorde att hon hamnade i Singapore, som både är en stad och ett land. Ett annat stort plus är att landet är engelskspråkigt.

— Det gjorde att omställningen att flytta hit en termin blev lätt. All undervisning sker på engelska och alla myndigheter använder sig av engelska. Som svensk student är det ingen svår omställning eftersom mycket av undervisningen i Sverige också är på engelska.

Rebecka Eliasson berättar att apoteken i Singapore påminner om de som finns i Sverige. Det finns en statlig apotekskedja på alla sjukhus och sedan privata kedjor som även säljer egenvård och smink.

— Skillnaden här jämfört med Sverige är att de har fler varor bakom disk här, som till exempel hostmedicin så att de kan ge mer råd till kunden när de köper den. De vill veta ens symptom och hur man mår innan man får köpa. En annan skillnad är också att de inte ger ut narkotikaklassad preparat om man inte är en återkommande kund på det apoteket.

Vad tror du att du tar med dig hem till Sverige efter den här tiden i Singapore?

— Hur det är att vara forskare, för det har jag redan fått stor inblick i. När jag varit här längre tror jag att jag också kommer veta om jag vill fortsätta vara en del av ”forskarvärlden” och om jag vill doktorera efter examen.

Rebecka Eliasson är dock säker på att om hon väljer att doktorera, så kommer det inte vara inom biologi.

— Jag känner att jag kan för lite om det. I Sverige läser vi inte så mycket biologi på apotekarprogrammet, jämfört med många i mitt team här som läst mer biologi på sina utbildningar i sina länder.

Rebecka Eliasson har ett stor intresse för Asien, vilket lockade henne till Singapore. “Sedan tackar jag inte nej till det soliga vädret,” säger hon.

Hon berättar att apotekarprogrammet i Singapore är fyraårigt, plus en termin med praktik. Det finns inget motsvarande program för receptarier.

— Tidigare blev man forskarbehörig att gå apotekarprogrammet, men det blir man inte längre utan då måste man läsa en masterutbildning. Det beror på att för många valde bort att jobba på apoteken, och forskade i stället, vilket gjorde att det blev brist på apotekare och de fick locka hit personal från Kina.

Vad är roligast med att plugga utomlands?

— Det är alltid kul att komma till en ny miljö. Sedan tackar jag inte nej till det soliga vädret, det är skönt att slippa svensk höst och del av vintern.

Vad är svårast?

— Hela ansökningsprocessen till skolan eftersom det är så många dokument som ska skickas, som till exempel vaccinations- och läkarintyg. Det är också en lång och jobbig process att få visum, men när det väl är gjort är det värt det.

Vad skulle du vilja säga till någon student som läser det här och också ör sugen på att göra samma sak?

— Jag vill säga kör på! Man får inte många chanser att plugga utomlands. En bra möjlighet att göra examensarbete utomlands. Det är alltid spännande att komma till en ny plats och lära känna en ny kultur, samtidigt som man gör något vettigt, säger Rebecka Eliasson.

Det här är Rebecka Eliasson

Ålder: 23 år

Från: Göteborg

Pluggar: Till apotekare på Göteborgs universitet och går nu sista året.

Just nu: Gör sitt examensarbete i Singapore på National University of Singapore, då det är det enda universitetet i landet som har apoteksprogram.

“Jag håller på att testa olika sorters antimikrobiella peptider (AMP) mot sars-cov-2 samt några andra coronavirus för eventuellt ta reda på om de har någon antiviral effekt. Det finns många städer att AMPs har en antibakteriell effekt men nu försöker även flera labb testa de på virus, vilket vi gör. AMPs är naturligt förekommande molekyler som kan finnas på växter, insekter, bakterier samt olika däggdjur och är ofta en del av artens immunförsvar. De metoderna jag använder mig av främst är plaque assay samt dynamic light scattering (DLS). Så man kan säga att vi försöker hitta nya drogkandidater mot sars-cov-2.”

Så tycker hon om Singapore: “Det är härligt att man kan se staden och landet på en dag, det är ungefär som ett större Stockholm. Landet och staden är tätbefolkat, i stort sett alla pratar engelska eftersom det är deras nationella språk. Internationellt då många kommer hit från närliggande länder som Indien, Malaysia och Indonesien.”

Läs mer >> “Farmaceuten kommer alltid finnas kvar”

Läs mer >> ”En spännande tid att vara en blivande farmaceut”

Läs mer >> “Jag har pluggat från ett hotell i Spanien”

Mest läst