Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotek Hjärtat riskerar 50 000 kronor i böter

Arbetsmiljöverket riktar ett föreläggande till Apoteket Hjärtat Arvika sjukhus. Om kraven inte åtgärdas kan ett vite på upp till 50 000 kronor dömas ut.

Svensk Farmaci har tidigare berättat att Jenny Theander, huvudskyddsombud genom en av Sveriges Farmaceuters akademikerföreningar tillsammans med regionalt ombud och huvudskyddsombud för Unionen har begärt att Arbetsmiljöverket vidtar åtgärder kring arbetsmiljö och arbetstider på tre Apotek Hjärtat i Värmland.

Skyddsombuden lämnade in en begäran om ingripande enligt 6 kap 6a § arbetsmiljölagen – brister i arbetsmiljön, vilket ledde till inspektioner. Anmälan lades ned på två av apoteken efter beslut av Arbetsmiljöverket.

Apoteket Hjärtat Arvika sjukhus har myndigheten nu lagt ett föreläggande om åtgärder, berättar Arbetsmiljöverkets sektionschef Anders Ringqvist för Svensk Farmaci. 

Enligt honom innehåller föreläggandet krav att arbetsgivaren ska se till att farmaceuter, apotekstekniker och apoteksassistenter har kännedom om vilka arbetsuppgifter de ska utföra och sätten de ska arbeta på.

Kraven ska vara åtgärdade senast den 10 juni.

— Om åtgärder inte vidtas kan ett vite på upp till 50 000 kronor dömas ut. Övriga krav i underrättelsen som vi skickade ut tidigare bedömer vi som åtgärdade, säger Anders Ringqvist.

I den ingick även prioriteringar som ska göras när tiden inte räcker till, vem arbetstagarna kan vända sig till för att få stöd och hjälp samt vilka befogenheter den enskilda har.

Läs mer>>Apotek Hjärtat riskerar vite ­efter­ kritik från Arbetsmiljö­verket

“Patient­säkerheten äventyras när arbetsmiljön inte fungerar”

Apotekens bristande arbetsmiljö fråga för Arbetsmiljö­verket

Mest läst