Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekens bristande arbetsmiljö fråga för Arbetsmiljö­verket

Tre apotek i Värmland vittnar om bristande arbetsmiljö som pågått under längre tid – och nu involveras Arbetsmiljöverket, rapporterar lokala medier.

Flera medarbetare på två apotek i Arvika och ett apotek i Charlottenberg har länge larmat om problemen: stress, brister i kommunikationen, ändringar i schemat, hög sjukfrånvaro och att många medarbetare säger upp sig. Det menar huvudskyddsombuden på två fackförbund, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

För medarbetare som jobbat kvar har situationen blivit ohållbar, då de menar att det inte först en bra dialog med arbetsgivaren. I takt med att situationen förvärrats har klagomålen från apotekens kunder ökat, skriver tidningen.

Fackförbunden har lagt fram förslag på vad som behöver göras för att förbättra arbetsmiljön och är till viss del överens med arbetsgivaren. Vid ett apotek kommer öppettiderna kortas, då det stängs en dag i veckan, vid ett annat kommer personalens arbetstider justeras och bli mer regelbundna.

Men fackförbunden menar att det inte räcker och tycker att en del av arbetsgivarens egna förslag på lösningar riskerar att förvärra situationen. Det har i sin tur lett till att facket valt att kontakta Arbetsmiljöverket, skriver Nya Wermlands-Tidningen.

Mest läst