Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Attackerna mot apoteken kan vara krigsbrott

Minst 707 attacker har skett mot Ukrainas hälso- och sjukvård under kriget, 181 mot vårdinfrastruktur likt apotek. Nu ställs krav på att förövarna ska ställas till svars.

I dag, den 24 februari, är det ett år sedan Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina. Sedan dess har den ryska krigsmakten dödat och skadat hundratusentals människor och drivit miljoner på flykt.

Inne i Ukraina har tusentals attacker skett, även mot hälso- och sjukvårdsinrättningar.

De fem organisationerna Ukrainian Healthcare Center (UHC), Eyewitness to Atrocities, Insecurity Insight, Media Initiative for Human Rights (MIHR) och Physicians for Human Rights (PHR) har inför årsdagen i rapporten Destruction and devastation: one year of Russias`s assault on Ukraine´s health care system dokumenterat och sammanställt 707 attacker mot Ukrainas hälso- och sjukvård från krigets början och fram till den 31 december 2022.

Ett genomsnitt på mer än två attacker per dygn.

Att attackera civil hälso- och sjukvård anses vara ett krigsbrott, men rapportförfattarna varnar för att sådana brott ofta förblir underutredda.

292 gånger har 218 sjukhus och kliniker skadats eller förstörts, vilket innebär att många av inrättningarna har attackerats vid mer än ett tillfälle.
65 attacker mot ambulanser
86 attacker mot hälso- och sjukvårdspersonal vilket har lett till att 62 har dödats och 52 har skadats. Och många andra har hotats, tillfångatagits, hållits som gisslan eller tvingats att arbeta för den ryska krigsmakten.

181 attacker har riktats mot annan vårdinfrastruktur det vill säga blodcentraler, tandläkarmottagningar, forskningsanläggningar – och apotek.

Bara i området kring den strategiskt viktiga staden Makariv, 60 kilometer väster om huvudstaden Kiev, har 30 apotek skadats eller helt förstörts vilket har lett till allvarliga störningar av hälso- och sjukvården i området.

— Attackerna har varit enorma i sin omfattning, de har ägt rum över hela Ukraina och var avsiktliga, säger Diana Rusnak, analytiker på UHC och en av författarna till rapporten till brittiska The Telegraph.

Ett tecken på att attackerna har varit avsiktliga är att många av inrättningarna som har skadats under kriget haft tydliga symboler för sjukvård. Som exempelvis sjukhuset i Basjtanka i södra Ukraina som fick stora skador efter en attack i april 2022 trots att det hade ett rött kors målat på taket.

— Vi hoppades att det på något sätt skulle rädda oss. Men det visade sig att ingenting är heligt i det här kriget, säger sjukhusdirektören Alla Barsehian till Sky news.

En läkare som vill vara anonym berättar för The Telegraph att hen tvingades att ge ryska ockupanter tillgång till patienternas journaler.
Läkaren hade tagit emot en patient från den ockuperade staden Mykolajiv. Patienten hade varit medlem av Ukrainas så kallade Anti-Terrorist Operation och led av diabetes.

— Ryssarna fick reda på hans sjukdom, grep honom och väntade på att han långsamt skulle dö utan insulin, berättar läkaren i rapporten.

Patienten lyckades till slut fly.

Apoteket Ryzmaryn ligger i en förort till Lviv, i västra Ukraina.

Svensk Farmaci besökte våren 2022 apoteket Ryzmaryn i en förort till Lviv, i västra Ukraina.


En annan faktor som tas upp i rapporten är bristen på vaccin. Ukrainas hälsoministerium har rapporterat en dramatisk minskning av rutinvacciner sedan början av den ryska invasionen, vilket riskerar utbrott av polio, mässling och difteri.

Nu kräver organisationerna bakom rapporten att de misstänkta brotten ska utredas

— Resultaten av vår undersökning tyder starkt på att dessa handlingar är krigsförbrytelser och ett beteende som potentiellt också kan utgöra brott mot mänskligheten, säger Christian De Vos, medförfattare och chef för forskning och utredningar vid PHR i ett uttalande.

— På ettårsdagen av Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, och med överhängande hot om ytterligare våld mot sjukvården mitt i Rysslands senaste offensiv, måste åklagare skyndsamt utreda dessa attacker och ställa förövarna till svars.

Läs mer >> Destruction and devastation: one year of Russias`s assault on Ukraine´s health care

Läs mer på svenskfarmaci.se >>

Första lastbilen med läkemedel till Ukraina på gång

Läkemedelsföretagen i Europa stödjer Ukraina

Fackliga ledare från Ukraina talade i riksdagen

Farmaci i Ukraina mitt under brinnande krig

FIP kan utesluta medlemmar ryska medlemmar

FIP har stängt av universitet i S:t Petersburg

Mer om Kriget i Ukraina

Mest läst