Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nytt avtal ska stärka tillgången på läkemedel i Ukraina

Sveriges och Ukrainas läkemedelsmyndigheter har tecknat ett nytt samarbetsavtal för att stärka tillgången på läkemedel i det krigsdrabbade landet.

I onsdags undertecknade Läkemedelsverkets generaldirektör Björn Eriksson och den ukrainska läkemedelsmyndighetens generaldirektör Mykhaylo Babenko ett nytt samarbetsavtal som ska bidra till att Ukraina får tillgång till säkra och effektiva läkemedel och medicintekniska produkter.

— Genom samarbetsavtalet erbjuder vi Ukraina vårt stöd i att stärka och utveckla det regulatoriska ramverket för läkemedelsgodkännanden och tillsyn av medicinteknik, säger Björn Eriksson, enligt ett pressmeddelande från Läkemedelsverket.

— Det här avtalet är en möjlighet för Ukraina att börja anpassa landets läkemedelslagstiftning till den europeiska. Det här är också en möjlighet för våra experter att utbyta kunskaper och erfarenheter i det regulatoriska arbetet vilket kommer att vara till stor nytta i arbetet framåt, säger Mykhaylo Babenko, enligt samma pressmeddelande.

Läkemedelsverket har sedan förra året i uppdrag att bistå Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, i att arbetet med att samordna stöd av läkemedel till Ukraina. Det nya samarbetsavtalet stärker det arbetet på lång sikt, enligt Läkemedelsverket.

Mer om Kriget i Ukraina

Mest läst