Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“EU:s stöd till Ukraina otillräckligt”

Minst 593 apotek och 330 sjukhus har förstörts. Den hjälp som EU skjuter till räcker inte anser Torbjörn Becker vid Handelshögskolan i Stockholm och ledamot av IVA.

Den 24 februari var det ett år sedan Ryssland inledde sin invasion av Ukraina. Sedan dess har den ryska krigsmakten dödat och skadat hundratusentals människor och drivit miljoner på flykt.

De materiella skadorna inne i landet har varit enorma. På Kyiv School of economics har forskare räknat ut att bara de materiella värden som gått förlorade så här långt ligger på nästan 140 miljarder dollar.

En rapport som Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA tagit del av.

Uppskattningar visar att i december 2022 hade bland annat minst 593 apotek, 330 sjukhus och 595 administrativa byggnader blivit förstörda, skadade eller beslagtagna av ryska trupper.      

Kyiv School och Economics har också kartlagt hur mycket pengar som omvärlden har skjutit till i form av stöd till Ukraina. Det handlar inte bara om militära resurser, utan även om humanitärt, budgetmässigt och finansiellt stöd.

För EU:s del handlar det så här långt om ungefär 50 miljarder dollar som öronmärkts till Ukraina. För att sätta den summan i perspektiv så motsvarar det ungefär 0,3 procent av EU:s samlade BNP, eller 2,4 procent av vad EU:s medlemsländer tillsammans planerar att lägga på att bygga upp sina egna försvar under de närmaste åren.

Enligt forskarnas beräkningar motsvarar de 50 miljarderna till Ukraina inte mer än en tiondel av de summor som EU planerat att lägga på energisubventioner i sina medlemsländer.

Det är långifrån tillräcklig anser Torbjörn Becker, chef för Östekonomiska Institutet (SITE) vid Handelshögskolan i Stockholm och ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Under sin medverkan i IVAs seminarium Vad mer än vapen behöver Ukraina för att överleva som nation? tydliggjorde han sin synpunkt.

— Från min horisont är det verkligen hög tid för EU att steppa upp sitt stöd till Ukraina. Vi skulle kunna ha en mycket mer ambitiös plan, och vara mycket mer tillmötesgående när det gäller hur vi skulle kunna stödja Ukraina i det allvarliga läge de befinner sig i nu, säger Torbjörn Becker som i många år samarbetat med forskarkollegor i Ukraina.

Vid en konferens i Lugano i juli 2022 presenterade den ukrainska regeringen en siffra där man försökt sammanställa prislappen för alla de värden som vid den tidpunkten gått förlorade under kriget. Redan då landade den på 750 miljarder dollar, alltså femton gånger mer än den summa som EU-länderna tillsammans bestämt sig för att skjuta till så här långt. 

— Så det vi behöver nu är ett massivt ekonomiskt stöd till Ukraina, både för att få slut på kriget och för att få slut på det humanitära lidandet och förstörelsen av egendom och infrastruktur. Det är den enda vettiga strategin för oss i EU just nu, säger Torbjörn Becker.

Läs mer >> The total amount of damage caused to Ukraine’s infrastructure due to the war has increased to almost $138 billion

Mer om Kriget i Ukraina

Mest läst