Läkemedelsföretagen i Europa stödjer Ukraina
Europas läkemedelsföretag fördömer Rysslands invasion av Ukraina och försöker hitta vägar för att få in nödvändiga läkemedel till landet. Samtidigt stödjer de det humanitära arbetet på plats.

Den europeiska läkemedelsindustrin försöker hitta vägar för att få in sina läkemedel in i Ukraina och stödjer det humanitära arbetet på plats med donationer.
Den forskningsbaserade läkemedelsindustrin i Europa fördömer Rysslands invasion av Ukraina och står solidariska med invånarna i Ukraina, det meddelar den europeiska läkemedelsindustriföreningen EFPIA i ett pressmeddelande.
Den första prioriteten för företagen är att försäkra sig om att deras läkemedel kan nå patienterna som behöver dem i Ukraina, grannländer i EU samt i Ryssland.
— Vi är naturligtvis intresserade av att kunna få fram läkemedel till patienterna som behöver dem. Det kommer ju bli ett kraftigt ökat behov av läkemedel i de länder som nu tar emot stora mängder flyktingar. Vi har en ”Ukraine Crisis Committee” som tittar på hur leveranserna kan göras säkra och hanterar vilka behov som finns i Ukraina och i omkringliggande länder. Att ta sig in i Ukraina är dock ganska svårt just nu eftersom de normala leveranskedjorna är brutna, det är svårt att få folk att köra in i Ukraina, av förklarliga skäl, säger Pär Tellner, chef för regulatory, utveckling och tillverkning på EFPIA i Bryssel.
Men företagen stödjer också det humanitära arbetet på plats, i första hand genom donationer till olika organisationer som arbetar i och omkring Ukraina. Här är en sammanställning av vad läkemedelsföretagen hittills har gjort.