Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedelsföretagen i Europa stödjer Ukraina

Europas läkemedelsföretag fördömer Rysslands invasion av Ukraina och försöker hitta vägar för att få in nödvändiga läkemedel till landet. Samtidigt stödjer de det humanitära arbetet på plats.

Den forskningsbaserade läkemedelsindustrin i Europa fördömer Rysslands invasion av Ukraina och står solidariska med invånarna i Ukraina, det meddelar den europeiska läkemedelsindustriföreningen EFPIA i ett pressmeddelande.

Den första prioriteten för företagen är att försäkra sig om att deras läkemedel kan nå patienterna som behöver dem i Ukraina, grannländer i EU samt i Ryssland.

— Vi är naturligtvis intresserade av att kunna få fram läkemedel till patienterna som behöver dem. Det kommer ju bli ett kraftigt ökat behov av läkemedel i de länder som nu tar emot stora mängder flyktingar. Vi har en ”Ukraine Crisis Committee” som tittar på hur leveranserna kan göras säkra och hanterar vilka behov som finns i Ukraina och i omkringliggande länder. Att ta sig in i Ukraina är dock ganska svårt just nu eftersom de normala leveranskedjorna är brutna, det är svårt att få folk att köra in i Ukraina, av förklarliga skäl, säger Pär Tellner, chef för regulatory, utveckling och tillverkning på EFPIA i Bryssel.

Men företagen stödjer också det humanitära arbetet på plats, i första hand genom donationer till olika organisationer som arbetar i och omkring Ukraina. Här är en sammanställning av vad läkemedelsföretagen hittills har gjort.

Donationer och andra aktiviteter till stöd för Ukraina

Astra Zeneca
Har skänkt en miljon dollar till Project HOPE och International Medical Corps. Företaget matchar också alla anställdas donationer till UNICEF och brittiska Röda Korset.

Bristol Myers Squibb
Har skänkt 200 000 dollar till hjälp för flyktingar från Ukraina.

Leem
Leem är den franska motsvarigheten till LIF med 260 medlemsföretag. De har hittills skänkt tre ton medicinska produkter sedan Rysslands invasion startade och mer är på väg.

Novo Nordisk
Har skänkt 55 miljoner danska kronor (motsvarande 7,4 miljoner euro) där 5 miljoner danska kronor har gått direkt till UNHCR. Det har rapporterats om brist på insulin i Ukraina. Företaget, som är en av världens största tillverkare av insulin, försöker hitta nya vägar in till landet då de normala leveransvägarna inte längre går att använda. Företaget har även donerat läkemedel och medicinteknisk utrustning till den ukrainska hälsomyndigheten.

Pfizer
Har skänkt en miljon dollar till olika organisationer som bland annat Röda Korset. Företaget matchar också alla anställdas donationer till UNICEF, amerikanska Röda Korset med flera organisationer.

Sanofi
Har skänkt fem miljoner euro till Röda Korset och UNHCR. Företaget skänker också nödvändiga mediciner och vacciner till människorna i Ukraina och till flyktingar i länderna runt omkring.

Boehringer Ingelheim
Har skänkt 2,5 miljoner euro till välgörenhetsorganisationer som jobbar i Ukraina.

GSK
Har skänkt tre miljoner brittiska pund till Röda Korset.

Lundbeck
Har skänkt tio miljoner danska kronor (motsvarande 1,5 miljoner dollar) till danska Röda Korset.

Merck
Tyska Merck har skänkt två miljoner euro till tyska Röda Korset, varav en miljon kommer direkt ifrån ägarfamiljen.

Roche
Har skänkt 150 000 förpackningar av sitt antibiotikum Rocephin (ceftriaxon).

Källa: EFPIA, för uppdaterad information: Pharmaceutical industry response to the war in Ukraine

Mer om Kriget i Ukraina

Mest läst