Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Farmaceuter är beredda att bidra till att öka vaccinationsgraden”

Apotek och farmaceuter kan hjälpa till att öka vaccinationsgraden i områden där färre väljer att vaccinera sig. Det skriver Sveriges Farmaceuters ordförande Sandra Jonsson och Sveriges Apoteksförenings ordförande Johan Wallér, i ett debattinlägg.

Det är i en debattartikel på Dagens Samhälle som Sveriges Farmaceuters ordförande Sandra Jonsson och Sveriges Apoteksförenings ordförande Johan Wallér skriver att landets farmaceuter är beredda att bidra till att öka vaccinationsgraden och avlasta den överbelastade primärvården

De pekar på att vaccinklyftorna i Sverige ökar och att färre i socialt utsatta områden väljer att vaccinera sig. För att nå dessa personer krävs särskilda insatser som sjukvården inte hinner med – varpå apoteken kan spela en viktig roll.

“Steget in på ett apotek är lägre än att boka tid på en vårdcentral. Personalen på apotek är kunniga inom hälso- och sjukvård och talar dessutom ofta flera olika språk. Faktorer som spelar roll för att nå människor och få upp vaccinationsgraden,” skriver Sandra Jonsson och Johan Wallér.

De menar att mindre ändringar i Socialstyrelsens regelverk och en kortare vidareutbildning för farmaceuterna skulle innebära att de både kunna ordinera och administrera vaccin. De pekar också på att apoteksfarmaceuter i många andra länder vaccinerar på apotek.

“Att använda apoteksfarmaceuterna till vaccinering är en utveckling som skett under lång tid, men som accelererat som en följd av covid-19,” skriver de.

Regeringen sa i februari i år nej till ett tidigare förslag om att låta farmaceuter vaccinera mot covid-19. Socialminister Lena Hallengren (S) skrev då till Sveriges Farmaceuter och Sveriges Apoteksförening att regionerna inte ser något behov av ytterligare hjälp, och att regeringen därför inte ger Socialstyrelsen något uppdrag att ta fram de regeländringar som krävs för att farmaceuter ska få vaccinera.

Läs mer: Farmaceuter som ger vaccin – en framgång i flera länder

Läs mer: Här ska farmaceuter ge covid-19-vaccin

Läs mer: Regeringen vill inte låta farmaceuter vaccinera

Mer om Vaccinationer på apotek

Andra läser