Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Självklart kan vi vaccinera”

Många farmaceuter är positiva till att apotekare och receptarier vaccinerar mot covid-19 på apotek. En del ser det som ett sätt att hjälpa den redan överbelastade vården – andra som kompetensutveckling.

Lidya Hagos

Receptarie med en master i läkemedelsanvändning, jobbar sedan januari på Apoteket Hjärtat i Enköping. Har jobbat på apotek sedan 2016.

Lidya Hagos

– Jag tycker självklart att vi kan vaccinera på apotek. Vi kan vara med och bidra, om vi bara får chansen. Vi skulle kunna avlasta sjuksköterskorna som har det tufft just nu. Sedan skulle det även göra att farmaceuter sågs mer som hälso- och sjukvårdspersonal och inte som kassapersonal som nu. Med rätt utbildning tror jag också att vi kan hantera eventuella fall av anafylaktisk chock, säger hon.

Jessica Ridell

Apotekare och jobbar sedan ett år på Apoteket AB i Stockholm. Har jobbat på apotek sedan 2016.

Jessica Ridell, apotekare, jobbar på Apoteket AB i Stockholm.

– Jag tycker absolut att vi ska få vaccinera på apotek. Sverige ligger efter många andra länder när det gäller hur farmaceuter jobbar vårdnära. I nuläget hyr vi in sjuksköterskor som vaccinerar på apotek och de behövs till annat. På många apotek har vi utrymmen som är lämpliga, vi har utrustning och vi får säkerhetsutbildning för att hantera allergiska reaktioner, epilepsianfall med mera, så vi kan absolut hantera anafylaktiska reaktioner om de skulle uppstå.

Ida Sjögren

Receptarie, jobbar sedan ett år på Apoteksgruppen i Gnosjö. Har jobbat på apotek sedan 2019.

Ida Sjögren, receptarie, jobbar på Apoteksgruppen i Gnosjö.

– Jag kan inte tänka mig att vaccinera eftersom jag har sprutfobi. Jag var tvungen att gå i terapi bara för att börja jobba på apotek. Ska det införas måste det vara frivilligt, tycker jag, så att det inte blir påtryckningar att man måste göra det. Under förutsättning att apoteken har lämpliga utrymmen och att de som vill ge vacciner får en relevant utbildning så har jag dock inget principiellt emot att apotekspersonal vaccinerar på apotek. En fördel med apotek är att de är mer lättillgängliga än vård- centraler, de kan ha bättre öppettider på kvällar och helger. En nackdel kan väl vara att apotekspersonal inte har vanan att ta hand om personer som får en allergisk chock eller om en sådan som jag kommer och svimmar.

Åsa Jäderberg

Apotekare, jobbar sedan tre månader på expeditionsapoteket på Gävle sjukhus, Apoteket AB. Har jobbat på apotek sedan 2006.

Åsa Jäderberg, farmaceut på Apoteket AB.

– Ja, det tycker jag. Vi har ju ändå den medicinska grundkunskapen som krävs. Sedan behöver vi förstås utbildning och aktiv träning, men det behöver ju sköterskor och läkare också. Jag kan även se att det skulle kunna vara en bra kompetensutveckling. Risken för anafylaktisk chock finns naturligtvis alltid vid vaccination, men jobbar man på ett expeditionsapotek så händer det saker ibland där man inte kan vänta på att sjukvårdspersonal kommer ner. Det har hänt att vi har givit adrenalinpenna här på apoteket. Men det måste ju också ingå i utbildningen och finnas rutiner för hur man gör. Jag är personligen inte orolig för det, men jag kan förstå om kollegor utan samma erfarenhet kan vara det.

Mer om Vaccinationer på apotek

Mest läst