Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Jag har vaccinerat över 200 personer”

Farmaceuten Bano Pishdari har gått från att bereda covid-19-vaccin till att själv vaccinera patienter.
"Redan efter första sprutan gick pirret i magen över. Nu går det som ett rinnande vatten," säger hon.

När apotekaren Bano Pishdari såg annonsen där vårdgivaren Capio i våras sökte efter farmaceuter som ville bereda covid-19-vaccin och vaccinera, visste hon att hon ville göra det senare. Men då fanns det ännu inte ett behov.

– Jag ville gärna hjälpa till – om samhället behövde mig – men just då fanns det redan så många som kunde vaccinera. Så från och med juni i år började jag med att bereda vaccin från Pfizer och Astra Zeneca. Men redan efter någon månad sökte Capio efter folk som ville gå en introutbildning för att lära sig vaccinera. Då sökte jag och fick det, säger Bano Pishdari.

Under utbildningen, som hölls under några timmar, fick hon lära sig grunderna till hur man vaccinerar och skillnaden mellan Pfizers och Astra Zenecas vacciner.

– Vi fick instruktioner kring vilka tekniker vi skulle använda oss av när vi stack patienterna i armen eftersom det är olika beroende på vilket vaccin som används. Det är viktigt att hantera nålen rätt och patienten ska såklart inte lida mer än nödvändigt av sticket. Man måste också veta att patienter är olika och vara beredd på att en del är mycket rädda eller har många frågor om vaccinet, säger Bano Pishdari.

Hon berättar att det viktigaste är att patienten känner sig trygg och att det då måste finnas alternativ för den som vill vaccineras avskiljt eller liggande på en brits.

– Men ibland hjälper inte ens det och då måste man som vaccinatör kunna bemöta det. En patient var så rädd att vi fick kassera en dos eftersom det tog så lång tid att lugna henne, säger Bano Pishdari.

Hon tycker att jobbet som vaccinatör är roligt eftersom hon vill dra sitt strå till stacken i kampen mot covid-19.

– Att träffa patienter och att hjälpa folk är fantastiskt. Redan efter första sprutan gick pirret i magen över och nu går det som ett rinnande vatten. Jag har vaccinerat över 200 personer, så det har blivit rutin för mig.

Vad har du fått för reaktioner på att du vaccinerar?

– Det har hänt att patienter har frågat om jag verkligen får vaccinera eller hur många jag har vaccinerat den dagen. Då svara jag att vi vaccinatörer har gått samma utbildning och att vi vaccinerar på samma sätt. Det har aldrig hänt mig att någon varit negativt inställd till att jag vaccinerat, men jag har hört från kollegor att patienter har krävt att bli vaccinerad av någon med mer erfarenhet. Men det brukar bero på att patienter är så rädda, vilket man får ha förståelse för. Är de rädda så får helt enkelt någon annan vaccinera, säger Bano Pishdari och fortsätter:

– De flesta är väldigt tacksamma och trevliga. Många tackar. Om de dessutom säger att det gått smidigt och att det inte kändes så mycket, då blir jag extra glad för det betyder att jag har lätta händer.

Vad tänker du om det som är kritiska till att andra än sjuksköterskor eller läkare vaccinerar?

– Det har inte jag upplevt. De jag jobbar med är bara positiva och jag får höra att jag gör ett bra jobb. Vi är ju alla där för att hjälpa till att minska spridningen av covid-19, ju fler som kan det desto bättre. Jag har en del kollegor som är läkarstudenter och de har fått lära sig beredning, vilket de tycker är jätteroligt, så vi delar med oss av vår kunskap och hjälper varandra, säger Bano Pishdari.

Frågan om farmaceuter ska bidra till vaccinationerna mot covid-19 har varit hett debatterad även på riksdagsnivå, inte minst när det gäller apoteksanställda farmaceuter. Samtidigt har det aktualiserat frågan om farmaceuter som vaccinatörer på längre sikt, något Svensk Farmaci belyst i ett tema tidigare i år.


Mer om Vaccinationer på apotek

Mest läst