Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Här ska farmaceuter ge covid-19-vaccin

I samband med att landets regioner gör sig redo för nästa fas i vaccineringen mot covid-19 söker Capio i Stockholm efter farmaceuter som kan hjälpa till. "Det är ett naturligt nästa steg, att vi intensifierar vaccinationen."

Region Stockholm samarbetar med bland annat Capio för att förbereda för den stora massvaccineringen mot covid-19. Svensk Farmaci har tidigare rapporterat om frågan kring om farmaceuter på apotek ska ge vacciner, och nu söker alltså Capio efter apotekare och receptarier som kan hjälpa till med vaccineringen i Stockholm.

– När vi går in i fas fyra träder vi in i ett mer intensivt skede i vaccinationen. Det är den största gruppen eftersom hela befolkningen ska vaccineras, så vi måste helt enkelt ha fler som hjälper till med vaccineringen, säger Erik Pauldin, presskontakt på Capio.

Capio är en av flera vårdgivare som kommer att genomföra vaccinationer på uppdrag av Region Stockholm.

– Vi söker efter just apotekare och receptarier eftersom Pfizer-vaccinet kräver beredning innan det blir en färdig spruta. Farmaceuter har kunskaper kring läkemedel och substanser och förstår sig på precisionsarbetet när det gäller beredning av vaccinet, säger Erik Pauldin.

Den huvudsakliga arbetsuppgiften kommer att vara att iordningställa de vacciner som behöver särskild hantering, men vid behov även att vaccinera patienter.

Alla vaccinatörer kommer att få genomgå en skriftlig och muntlig teoretisk utbildning innan de kan ge vaccinet. Farmaceuterna kommer också få en utbildning i hur vaccinerna ska tillredas.

– De kommer dessutom få en utbildning i injektionsteknik av oss, för att lära sig exakt hur vaccinet kommer att administreras, säger Erik Pauldin.

Apotekare och receptarier har, enligt Socialstyrelsens föreskrifter, inte formell behörighet att administrera läkemedel till en patient. Men under förutsättning att det är förenligt med kravet på god och säker vård kan uppgiften delegeras av en läkare eller sjuksköterska till personal utan formell behörighet, men som är kompetent för att utföra uppgiften.

Läs mer: Region Uppsala söker farmaceuter för vaccinering mot covid-19

Mest läst