Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Region söker farmaceuter för vaccinering mot covid-19

I Region Uppsala kommer man att använda farmaceuter i arbetet att massvaccinera mot covid-19 och söker nu efter intresserade. Men det handlar om att bereda vaccinerna, inte om att vaccinera patienter.

Region Uppsala annonserar just nu efter farmaceuter för vaccinering mot covid-19. De anger i annonsen att de förbereder sig för vaccinering i hela Uppsala län och behöver förstärkning under en begränsad tid. Men det handlar inte om att farmaceuterna ska börja vaccinera.

– Nej, syftet är att de ska hjälpa till med iordningställande och beredning av vaccinerna, säger Hans Sjöberg, Chefsapotekare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Regionen planerar just nu för den större vaccinationsuppgiften som kommer när de i prio-grupp ett har vaccinerats.

– När man kommer över och förbi den här första fasen med Säbo och ska ta de större medborgargrupperingarna så kommer man att ha större massvaccinationsställen och det är till den typen av verksamhet som man nu korttids-anställer personal, säger Hans Sjöberg.

Han berättar att covid-19-vaccinerna kräver en del förberedelser innan de kan användas, särskilt vaccinet från Pfizer/Biontech.

– Det ska spädas med en liten mängd natriumkloridlösning och sedan blandas försiktigt. Man ska vända på flaskan tio gånger utan att skaka. Sedan får man dra upp sina sprutor och med just det vaccinet är det väldigt små volymer, 0,3 milliliter, som ska dras upp ur den lilla flaskan. Då är det ju noga hur man gör det så att man får rätt mängd, säger han.

Just när det gäller vaccinet från Pfizer/Biontech är det beredningen som är det tidsbegränsade steget berättar han.

– Jag tänkte först att det är klokt att ha en farmaceut som iordningsställer och drar sprutor och så har man några stycken som vaccinerar. Men vaccinatörer som har testat säger att det nog är bättre att göra tvärtom, att ha några stycken som förbereder och sedan en som vaccinerar eftersom det går mycket fortare att ge vaccinet än att förbereda det, säger Hans Sjöberg.

Region Uppsala bedömer att de har så många vaccinatörer att det kommer att räcka till även under den större massvaccineringen. Regionen har även avtal med privata vaccinationsföretag som kommer att anlitas när det blir dags. Därför har det aldrig varit aktuellt att farmaceuter skulle ha en roll när det gäller att injicera vaccindoserna, berättar han, istället handlar det om att använda rätt kompetens på bästa sätt, menar han.

– Om man tänker sin in i en situation där man har en sjuksköterska som injicerar och två som iordningställer och istället kan ersätta dem med tre farmaceuter som iordningställer och få ut ytterligare två sjuksköterskor att vaccinera så har man ju gjort motsvarande vinst. Så vi tänker; rätt person på rätt plats, säger han.

 

Låter det intressant att bidra vid vaccineringen mot covid-19 i Uppsala, här är annonsen >>

 

Mest läst