Ny statistik: Rekordökning av fetmaläkemedel till barn
På tio år har antalet barn som behandlas med läkemedel mot fetma ökat från 63 till 1463, uppger Läkemedelsvärlden. Den största ökningen gäller semaglutid och liraglutid och 2024 tros bli ett nytt rekordår.
Under de senaste tio åren har antalet patienter som hämtar ut något fetmaläkemedel på apotek fyrfaldigats. De läkemedel som ökar mest är GLP-1-analogerna Wegovy (semaglutid) och Saxenda (liraglutid).
Nu visar statistik som Läkemedelsvärlden tagit fram att trenden är densamma när det gäller barn och ungdomar.
Mellan 2014 och 2023 ökar antalet barn och unga mellan 0 och 19 år som behandlas med något slags läkemedel mot fetma från 63 stycken till 1463 patienter, enligt Socialstyrelsens statistikdatabas.
— Vi ser ju att det är en tydlig ökning av barn och unga patienter som får alla typer av receptbelagda läkemedel mot fetma, obesitas. Men den avgjort mest dramatiska ökningen de senaste åren ser vi när det gäller de nyare läkemedlen semaglutid och liraglutid, säger Mikael Ohlin, statistiker på Socialstyrelsen till Läkemedelsvärlden.
2019 behandlades 40 barn och unga med liraglutid eller semaglutid. 2023 var antalet unga patienter 847 stycken.
Förskrivningen av GLP 1-analogerna till barn och ungdomar fortsätter att öka även i år och 2024 tros bli ett nytt rekordår.
Läs mer >> Socialstyrelsen: Här förskrivs det mest Ozempic – Skåne och Gävleborg i topp
Läs mer >> Trots vädjan – företag fortsätter skriva ut Ozempic
Läs mer >> Beskedet: Brist på Ozempic hela 2024
Läs mer >> EMA varnar sedan falska Ozempicpennor hittats
Läs mer >> Så fungerar diabetesmedlet semaglutid som viktminskare