Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekare­förbundets varning: Konkursvåg om finska regeringens planer blir verklighet

Finska Apotekareförbundet varnar för permitteringar och att apotek kan gå i konkurs om dagligvaruhandeln tillåts sälja receptfria läkemedel.

Finska regeringens planer på att tillåta försäljning av receptfria läkemedel i dagligvaruhandeln är inte ett populärt förslag hos Finlands Apotekareförbund. De går nu ut med en varning om att förslaget kan innebära att stor del av apoteken riskerar konkurs, rapporterar svenska Yle.

I Finland är apoteken personlig egendom och inte till exempel ett aktiebolag som i Sverige. Om regeringens förslag skulle gå igenom kan över 40 procent av de farmaceuter som äger apotek bli utan inkomster och tvingas i konkurs, enligt Apotekareförbundets egna beräkningar, skriver de i ett pressmeddelande.

Beräkningen utgår från att regeringen får igenom de föreslagna nedskärningar som berör läkemedel, och att matbutikerna beviljas tillstånd att sälja receptfria läkemedel.

Förbundet menar också att regeringens planer kan leda till inkomstbortfall på långt över 100 miljoner euro för de finländska apoteken.

Enligt förbundet har tidigare nedskärningarna som genomförts under 2000-talet redan satt press på framförallt landets mindre apotek.

Förbundet menar också att ytterligare nedskärningar skulle leda till permitteringar och uppsägningar eftersom personalkostnader utgör 60 procent av apotekens kostnader, vilket i sin tur skulle leda till försämrad service och förkortade öppettider.

Finska Apotekareföreningen vill också ändra landets apotekslag, så det blir mer lönsamt att driva apotek.

Läs mer >>

Apotekare­förbundet rasar: var fjärde apotek kan gå i konkurs

Läkemedel är mycket billigare i Sverige än i Finland

Mer om Apotekens ekonomi

Mest läst