Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Läkemedel är mycket billigare i Sverige än i Finland

Receptfria läkemedel är i genomsnitt 48 procent billigare i de svenska apotekens e-handel jämfört med Finland. Det visar en färsk prisjämförelse.

En ny rapport som konsultföretaget Copenhagen Economics har gjort på uppdrag av branschorganisationen Finsk Handel visar att finländare betalar mer för läkemedel än svenskar, något som Hufvudstadsbladet var först med att uppmärksamma.

Enligt rapporten är receptfria läkemedel i genomsnitt 37 procent billigare i Sverige än i Finland. Receptbelagda läkemedel är i snitt 11 procent billigare i Sverige.

Till exempel är allergimedicinen Kestine mellan 33 och 50 procent billigare i Sverige, beroende på försäljningskanal. Smärtstillande läkemedel som innehåller det verksamma ämnet ibuprofen 400 mg är 46–56 procent billigare i Sverige.

Billigast är det att köpa läkemedlet i de svenska apotekens nätbutiker. I Sverige får samma apotekskedja ha olika pris i sin e-handel och i butikshyllan vilket den finska lagstiftningen inte tillåter. 

Enligt prisjämförelsen är det 48 procent billigare att köpa receptfria läkemedel från en svensk e-handel jämfört med att köpa samma läkemedel i Finland.

— Sverige har ett kostnadseffektivt och funktionellt detaljhandelssystem för läkemedel som är ett av de mest effektiva systemen i Europa och är en bra grund även för den finska modellen, säger Mari Kiviniemi vd för Finsk Handel i ett pressmeddelande.

När undersökningen gjordes var kronan svag gentemot euron, vilket kan påverka skillnaderna.

Mest läst