Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotekare­förbundet rasar: var fjärde apotek kan gå i konkurs

Finska regeringen vill tillåta dagligvaruhandeln att sälja receptfria läkemedel.
- Ett sådant scenario skulle innebära en stor kris, säger Merja Hirvonen, vd för Apotekareförbundet till Vasabladet.

Priset på receptbelagda läkemedel i Finland har gått ned med 33 procent under de senaste tio åren. Samtidigt vill den finska regeringen tillåta att vissa mediciner får säljas i dagligvaruhandeln, vilket sedan länge är tillåtet i Sverige. Priserna på dessa allmänna mediciner, till skillnad från de receptbelagda, har varit ganska stabila i Finland.

Finlands Apotekareförbund anser att regeringens förslag hotar apotekens framtid.

— Vi måste komma ihåg att apotekens roll inte bara är att sälja mediciner, utan vi ser också till att finländarna använder dem på ett tryggt sätt, säger Merja Hirvonen, vd för Apotekareförbundet till Vasabladet.

Blir regeringens planer verklighet kan en fjärdedel av alla apotek gå i konkurs, enligt Apotekareförbundet.

Vad skulle det innebära för hälsovården?

— Eftersom vi ändå utför en så pass viktig officiell uppgift är det helt klart att ett sådant scenario skulle innebära en stor kris, säger Merja Hirvonen, vd för Apotekareförbundet till Vasabladet.

I Sverige har det varit tillåtet att sälja vissa receptfria läkemedel i dagligvaruhandeln sedan den 1 nov 2009. Enligt Sveriges Apoteksförenings senaste branschrapport var omsättningen av egenvårdsläkemedel (OTC) 4,7 miljarder kronor 2022, vilket är en ökning med cirka elva procent jämfört med 2021 medan volymen ökade med över tolv procent.

Andelen receptfria läkemedel som säljs utanför apotek uppgick till cirka 16 procent av den totala omsättningen av receptfria läkemedel 2022. Apoteken ökar därmed marknadsandelen jämfört med 2021 då andelen var cirka 17 procent.

Läs mer>> Läkemedel är mycket billigare i Sverige än i Finland

Mest läst