Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Efter it-attacken: TLV:s system fungerar igen

TLV:s system som legat nere efter hackerattacken som drabbade it-leverantören Tietoevry fungerar igen, meddelar myndigheten.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) var en av de myndigheter som drabbades när it-leverantören Tietoevry blev utsatta för en hackerattack i slutet av januari. Sedan dess har flera av TLV:s system varit otillgängliga.

Men nu meddelar myndigheten att de fungerar igen, enligt ett pressmeddelande. Det finns i dagsläget inget som tyder på att data har läckt, enligt Tietoevry, eftersom den är krypterad och inte går att låsa upp.

De system som tidigare legat nere och nu fungerar igen är e-ansökan för pris och subvention för läkemedel. Det betyder att processen kring april månads prisändringaansökningar och periodens vara för april kommer att ske som vanligt.

Men TLV skriver att undantagshanteringen för utbyte av varor inom periodens vara-systemet under mars månad kvarstår. Detta innebär att apoteken kan expediera en vara som finns tillgänglig på det lokala apoteket, även om varan för tillfället inte har det lägsta priset/enhet i förpackningsstorleksgruppen. TLV meddelar att man inte kommer att genomföra tillsyn för denna period.

Även pris- och beslutsdatabasen på TLV:s sajt fungerar igen, men i dagsläget saknas information om förbrukningsartiklar. Istället hänvisar TLV vidare till E-hälsomyndigheten för information om det.

Det som gått förlorat efter attacken är TLV:s diarium, där bara viss information kommer att kunna återskapas från andra källor.

“TLV har haft fokus på att återställa systemen och kan i nuläget inte överblicka de fulla konsekvenserna av förlusten,” skriver myndigheten i pressmeddelandet.

Läs mer >> TLV drabbad av hacker­attack

Läs mer >> TLV: Ingen information har läckt

Läs mer >> TLV: Mycket kommer inte gå att återskapa

Läs mer >> “Vet inte hur attacken påverkar läkemedels­företagen och apoteken”

Läs mer >> TLV: Pris­sänkningar av läkemedel skjuts upp

Mest läst