Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

TLV: Mycket kommer inte gå att återskapa

Pris- och beslutsdatabasen för läkemedel fungerar igen. Samtidigt är det fortfarande vissa av TLV:s system som inte fungerar och myndigheten saknar prognos för när det är åtgärdat.

Svensk Farmaci har tidigare berättat om hackerattacken mot it-leverantören Tietoevry i januari som drabbade flera av företagets kunder, varav en är Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV). Då meddelade TLV att man saknade tillgång till flera av myndighetens centrala system och attacken hade påverkat pris- och beslutsdatabasen, men även att det påverkat TLV:s diarium. Nu står det klart att informationen i diariet är borta.

— En del kommer vi att kunna återskapa via andra källor, men ganska mycket information kommer inte att gå att återskapa. Exakt hur denna process kommer att se ut är ännu inte klart, men vi har påbörjat arbetet med att både inventera vad vi kan återskapa och hur vi ska göra det, säger Maria Bjurö, kommunikationschef vid TLV, och fortsätter:

— Som myndighet sparas alla allmänna handlingar i diariet, det betyder till exempel alla beslut, styrdokument, korrespondens med externa parter och avtal. En del av denna information finns sparad i andra system, medan annan information är svår att återställa. Vi saknar också en sammanställning över alla ärenden i diariet, vilket gör det svårt att veta exakt vad vi har förlorat.

Har informationen stulits eller läckt?

— I dagsläget finns det, enligt Tietoevry, inga indikationer på att data har läckt, utan den är krypterad och går inte att låsa upp igen, säger Maria Bjurö.

Vad har TLV för prognos, när kommer allt att fungera igen?

— I dagsläget fungerar e-ansökan för företag och pris- och beslutsdatabasen för läkemedel igen. Det betyder att processen kring april månads prisändringaansökningar och periodens vara ska fungera som vanligt. Det är dock fortfarande vissa system och funktionalitet som inte fungerar och vi har ingen exakt prognos för när allt kan vara åtgärdat.  När det gäller att återskapa information i diariet kommer det att vara en längre process, säger Maria Bjurö.

Läs mer >> TLV drabbad av hacker­attack

Läs mer >> TLV: Ingen information har läckt

Läs mer >> “Vet inte hur attacken påverkar läkemedels­företagen och apoteken”

Läs mer >> TLV: Pris­sänkningar av läkemedel skjuts upp

Mest läst