Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Kejsaren har nya kläder: farmaceutiska tjänster”

Apoteken har fullt upp med att klara det mest basala och det finns varken tid, pengar eller resurser till fler farmaceutiska tjänster, skriver Meds vd Björn Thorngren på Svd Debatt.
- Vi har på tok för få farmaceuter i branschen.

Apoteket AB:s vd Rasmus Nerman och chefsfarmaceut Louise Skalin skrev nyligen i en debattartikel i Svenska Dagbladet att de vill ge apoteken en utökad roll i vårdkedjan – och på så sätt hjälpa samhället att göra stora besparingar.

Nu svarar Meds vd Björn Thorngren och farmaceuten Sandra de Roos i en replik i Svenska Dagbladet att det finns potential att utöka farmaceutens roll men möjligheten är högst begränsad.

”Det är dags att de orimliga förväntningarna på farmaceutiska tjänster sätts i perspektiv och möter verkligheten. Farmaceuterna skulle kunna utföra enklare vårduppgifter som blodtrycks­kontroller, vaccinationer och bedöma halsont. Men den tiden finns oftast inte, vi har på tok för få farmaceuter i branschen” skriver debattörerna.

De anser även att efterfrågans saknas och hänvisar till en artikel i Svensk Farmaci om Läkemedelssamtal där Kronans Apotek vid Odenplan i Stockholm under en sex veckor lång försöksverksamhet inte fått någon kund att nappa på det 10 minuter långa samtalet.

Linkedin vidareutvecklar Björn Thorngren sitt resonemang och skriver:

”Kejsaren har nya kläder! I apoteksbranschen är det farmaceutiska tjänster och är till och med omnämnt i Tidöavtalet” och fortsätter:

”Farmaceuter är vårdens osjungna hjältar och kan absolut göra ännu mer. Men det måste finansieras med mer än ett par tiotals miljoner”

Björn Thorngren och Sandra de Roos påpekar i debattartikeln att farmaceutiska tjänster redan finns eftersom apoteken genomför 86 miljoner recept­expedieringar med tillhörande rådgivning varje år, men att dessa under lång tid inte kompenserats fullt ut av det offentliga.

”Varje recept­expedition som utförs på apotek i dag är en förlust­affär. En omfattande samman­ställning av Apoteks­föreningen visade att endast 88 procent av de faktiska kostnaderna täcktes av handels­marginalen 2017. Sedan dess har det blivit betydligt sämre”.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) föreslog nyligen att handelsmarginalen höjs. Björn Thorngren och Sandra de Roos välkomnar höjningen men anser inte att det räcker.

”Modellen för ersättningen måste göras om i grunden för att uppnå en hållbar marknad. I andra EU-länder får apoteken betydligt mer betalt för att expediera läkemedel”, skriver debattörerna.

Läs mer>>

“Var tionde apotek kan tvingas stänga”

Olika förutsättningar för apoteken att utföra läkemedels­samtal

Mer om Farmaceutiska tjänster

Mest läst