Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Jag trodde att det skulle bli jämnt, men inte så jämnt”

Sveriges Farmaceuters tillträdande och avgående ordföranden kommenterar valet och framtiden för förbundet.

Sveriges Farmaceuters nyvalde ordförande, Agnieszka Madej, pustar ut efter det rafflande valet.

— Det känns trevligt att jag nu har fått förtroende att sitta som ordförande, säger hon.

Den nervpirrande omröstningen som först slutade med dött lopp, 15/15 till vardera kandidat, var en pärs, medger hon.

— Jag hade räknat med att det skulle vara jämn, men inte så jämnt att det skulle bli lika-lika, säger hon.

När sedan omröstningen gick till en andra omgång, för att undvika att avgöra genom lottning, var det nervöst.

— Självklart vill jag ju vinna, men det var nervöst och jag tänkte att det här kan gå lite hur som helst.

Nu ska hon som sin första uppgift sätta sig in i vad den tidigare styrelsen har gjort och se vad som behöver göras.

— Sedan har jag en förhoppning om att kunna prata med medlemmar i de olika sektionerna och höra med dem vad som är deras absolut viktigaste fråga och vad de vill att driver åt dem, säger Agnieszka Madej.

Under fullmäktige gav revisorerna den tidigare styrelsen en del kritik för bristande ekonomisk redovisning, något som hon lovar ska bli bättre framöver.

— Jag har suttit med på några fullmäktige och vet hur resonemangen har gått. Men självklart tänker jag att vi verkligen måste titta på ekonomin och budgeten så att den blir bra, säger hon.

Sandra Jonsson är glad över att man hittade en annan löning än att använda lottning för att skilja ordförandekandidaterna åt.

Även den avgående ordföranden, Sandra Jonsson, upplevde omröstningen som en pärs, men kan ändå se något positivt med att det första resultatet slutade så jämnt.

— Jag hade haft det scenariot i tanken innan och det var ju inget drömscenario. Men det kommer säkert kännas bra i efterhand, att båda var lika värda att bli ordförande, men det kan ju inte vara två ordförande, säger hon.

Hon är förstås besviken över att inte ha vunnit den andra omröstningsomgången, men ändå glad för att man lyckades hitta en annan lösning än att ta till lottning för att avgöra vem som skulle bli ordförande.

— Det hade ju känts konstigt att bli vald för att man vann en lottning. Det hade ju inte känts bra för någon att vinna på det sättet, säger hon.

Nu kommer hon att fokusera på sitt lokalfackliga arbete i Apoteket AB:s Akademikerförening, där hon nu också kan återuppta förhandlingsuppdraget som hon inte har kunnat ha när hon varit ordförande i förbundet. Dessutom kan hon se fram emot en lite lugnare tid.

— Det är uppsidan av att inte ha blivit vald. Det är ett slitigt jobb och ibland har jag frågat mig om det är värt det, säger hon.

Hon önskar Agnieszka Madej all framgång i sitt nya uppdrag och står till förfogande med tips, råd och stöttning, om det behövs. Hon menar också att förbundet nu har chansen att hitta en väg ut ur de konflikter som har varit under en tid.

— Istället för att olika sektioner inte känner sig hörda så tror jag på en ny organisation. Det finns tid att ordna det nu, de har tre år på sig, säger hon.

Läs mer: Agnieszka Madej vald till förbundets nya ordförande

Läs mer: Flera kandidater till posten som förbundets ordförande

Sveriges Farmaceuters fullmäktige

Fullmäktige är Sveriges Farmaceuters högsta beslutande organ. Sedan 2021 hålls ordinarie fullmäktige varje år.

Årets fullmäktige kommer att genomföras den 25–26 november i Stockholm. I år ska fullmäktige välja ny förbundsstyrelse och besluta om den övergripande inriktningen för förbundets verksamhet de kommande tre åren. De gångna tre årens verksamhet ska avrapporteras. Vidare ska fullmäktige se över arbetet med förbundets stadgar.

Källa: Sveriges Farmaceuter

Mer om Fullmäktige 2022

Mest läst