Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteket återhämtar sig något

Apoteket AB visar en något högre omsättning, vinst och rörelsemarginal för 2021 jämfört med de två senaste åren innan. Men man är inte tillbaka på en lönsamhet som under 2016 och 2017 och konsumentmarknaden minskade.

Apotek är en lågmarginalbransch. Trots att Apoteket AB omsatte nästan 20 miljarder kronor förra året blev resultatet före skatt ”bara” drygt 450 miljoner kronor, vilket ger en rörelsemarginal på 2,3 procent. Det är visserligen en förbättring från de två tidigare åren, då marginalen låg på, eller under, två procent, men fortfarande lågt jämfört med 2016 och 2017 då marginalen var 3,4 procent.

Pandemin har slagit även mot apoteksbranschen, med förändrade kundströmmar som har minskat försäljningen i fysiska apotek, men ökat den inom e-handeln. Totalt minskade dock Apoteket AB:s största och viktigaste affär, konsumentmarknaden, med 0,7 procent från 15,6 miljarder till 15,5 miljarder förra året. Det som lyfter omsättningen är istället ett nytt dosavtal som ökade omsättningen under förra årets fjärde kvartal. Även konsumentmarknaden såg en positiv utveckling under sista kvartalet 2021, men totalt över året minskade den alltså.

Rasmus Nerman, vd för Apoteket AB.

Den nytillträdde vd:n Rasmus Nerman hyllar personalen som har lyckats hantera de omställningar som pandemin har inneburit.

— I takt med att våra kunders behov förändras ställer även Apoteket om. I spåren av pandemin utökade vi snabbt utbudet av produkter och tjänster som kunderna efterfrågade, en omställning som möjliggjorts av våra fantastiska medarbetare. Under det att jag som nytillträdd vd håller på att sätta mig in i verksamheten, är medarbetarnas kompetens och engagemang något som verkligen imponerat på mig. Förutom att jag vill tacka kunderna för förtroendet de visar oss, vill jag således även tacka Apotekets medarbetare för det hårda och passionerade arbete som lagts ned under perioden och året, säger Apotekets vd Rasmus Nerman i ett pressmeddelande.

Han började ju efter årsskiftet och har alltså ingen del i 2021 års resultat. Istället är det nu, när restriktionerna lyfts och livet förhoppningsvis återgår till något som kan liknas vid det normala som hans jobb börjar. Hur det går får vi se i kommande rapporter.

Läs mer: Apoteket AB:s bokslutskommuniké 2021

Läs mer: 2022-02-21 Kronan backar kraftigt trots ökad omsättning

Läs mer: 2022-02-25 Apotek Hjärtat ökar på alla fronter

Mer om Apotekens ekonomi

Mest läst