Farmaceuter bör få bryta och byta – även till annat läkemedel
Farmaceuter på apotek föreslås få utökade möjligheter att agera under bristsituationer.
- Vid kritisk läkemedelsbrist bör farmaceuter på apotek kunna få ersätta det förskrivna läkemedlet med ett tillgängligt och likvärdigt alternativ, säger Veronica Arthurson på Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket vill ge förutsättningar för farmaceuter på apotek att ersätta läkemedel vid bristsituationer, samt att bryta förpackningar för att fördela läkemedel till flera patienter.
2023 fick Läkemedelsverket i uppdrag av regeringen att kartlägga, analysera och föreslå åtgärder för att förebygga och hantera rest- och bristsituationer.
För ett år sedan redovisades en första delrapport, något som Svensk Farmaci då uppmärksammade.
Rapporten som nu publicerats är del två och där ligger fokus på följande uppdragspunkter:
- Utredning om möjligheten för farmaceuter att byta läkemedel vid bristsituationer.
- Utredning om möjligheten för farmaceuter att bryta läkemedelsförpackningar vid bristsituationer.
- Utredning av om tillsynsverksamhet kan bidra till att förebygga restsituationer.
- Utredning av förbättrad information om parallellhandlade läkemedels tillgänglighet.
I en inledande analys ser myndigheten att det bör göras möjligt för farmaceuter på apotek att under vissa omständigheter ersätta läkemedel vid bristsituationer. Det kräver en noggrann bedömning av vilka läkemedel som kan bytas ut och under vilka förutsättningar.
Läkemedelsverket arbetar även med förutsättningar för att på apotek få möjlighet att bryta läkemedelsförpackningar för att fördela läkemedel till flera patienter vid bristsituationer. Även en sådan hantering kräver en noggrann bedömning av vilka läkemedel som kan brytas och under vilka förutsättningar.
— Vid kritisk läkemedelsbrist bör farmaceuter på apotek kunna få ersätta det förskrivna läkemedlet med ett tillgängligt och likvärdigt alternativ. Farmaceuter bör även i vissa situationer kunna få bryta förpackningar för att kunna förse fler patienter med läkemedel. Läkemedelsverket vill ta ansvar för att avgöra i vilka situationer samt vilka läkemedel som då kan omfattas av dessa åtgärder, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
Läkemedelsverket bör ansvara för vilka läkemedel som kan bytas ut mot varandra vid bristsituationer. Det säkerställer att patienterna får tillgång till läkemedel som är likvärdiga och säkra.
För att en förändring ska vara möjlig krävs att rättsliga och praktiska åtgärder finns på plats.
Läkemedelsverket kommer att fortsätta att arbeta med dessa frågor och presentera sina förslag i en slutredovisning senast den 15 februari 2026.
Läs mer >> ”Farmaceuten är den som är bäst lämpad att fatta beslut om hur bristsituationen ska lösas”
Läkemedelsverket: Så kan tillgången till läkemedel förbättras
Danska apotek får bryta och byta – även till annat läkemedel
”Bristsituationer skapar ökad arbetsbelastning för apotek”
”Restsituationer skapar fortsatt ökad arbetsbelastning för apotekspersonal”