Danska apotek får bryta och byta – även till annat läkemedel
Farmaceuter på danska apotek får i ett pilotprojekt byta till en annan styrka, förpackningsstorlek och även till ett helt nytt läkemedel.
- Det är något som vi har jobbat för väldigt länge, säger Jesper Gulev Larsen, ordförande i Danmarks Apotekerförening till Dagens Pharma.

Jesper Gulev Larsen, ordförande i Danmarks apotekerförening.
Läkemedelsbristen fortsätter att vara ett problem i Sverige och i övriga världen, vilket Svensk Farmaci flera gånger rapporterat om. Under 2024 har 2808 läkemedelsförpackningar restanmälts visar Läkemedelsverkets statistik om restsituationer. Antal anmälda restsituationer har därmed minskat under 2024 jämfört med 2023 då det rapporterades in 3 260 stycken men ligger 74 procent över de 1615 som rapporterades 2022.
Den årliga rapporten från apotekens europeiska branschorganisation PGEU om läkemedelsbrister i Europa, som Sveriges Apoteksförening publicerat, bygger på inrapporterade data från alla 33 medlemsländer, inklusive Sverige.
Alla länder har upplevt fortsatt brist på läkemedel det senaste året. Fem länder upplever en förvärrad situation och enbart sex länder upplever en förbättrad situation.
För Sveriges del sågs ingen större förändring i antal restnoteringar däremot så drabbades vi av fler allvarliga bristsituationer än tidigare, enligt Sveriges Apoteksförening som aktivt driver frågan om att svenska farmaceuter borde få större befogenheter.
I Danmark prövas nu ett nytt system för att mildra konsekvenserna av restnoteringar och läkemedelsbrister där landets apotek får rätt att byta ut läkemedel vid leveransproblem, något som den danska tidningen Dagens Pharma var först med att uppmärksamma.
Pilotprojektet är en del av ett tvåårigt avtal som slöts mellan Danmarks Apotekerförening och danska inrikes- och hälsoministeriet i slutet av januari. Vartannat år ingår de ett sådant tvåårigt avtal som fastställer ramen för apotekens uppgifter och ekonomi.
— Apotek kan med fördel spela en större roll inom hälso- och sjukvården, säger Danmarks inrikes- och hälsominister Sophie Løhde i ett pressmeddelande.
I projektet avsätts två miljoner per år för att ge apotek bättre möjligheter att hjälpa medborgarna vid leveransfel av läkemedel. Finansieringen står apoteken för, via en extra avgift på andra varor än läkemedel.
Syftet är att säkerställa att patienterna får tillgång till nödvändig medicin och att stärka apotekens roll i samhället.
Jesper Gulev Larsen, ordförande i Danmarks Apotekerförening, är nöjd med det nya avtalet och framför allt pilotprojektet.
— Det är något som vi har jobbat för väldigt länge tillsammans med läkarna, säger han till Dagens Pharma.
Han vill att försöksverksamheten med att ge farmaceuterna utökade befogenheter ska bli permanent.
— Avtalet stärker apotekens roll inom hälso- och sjukvården. Apotek kan och vill bidra ännu mer till medborgarnas hälsa och välmående, säger Jesper Gulev Larsen i pressmeddelandet.
Enligt Läkemedelsvärlden är det Lægemiddelstyrelsen, den danska motsvarigheten till svenska Läkemedelsverket, som avgör vilka läkemedel som kommer att omfattas av försöksprojektet. När det uppstår brist på ett specifikt läkemedel kan myndigheten utfärda ett så kallat substitutionsprotokoll som ger apotekens farmaceuter tillstånd att tillfälligt lämna ut en annan styrka eller förpackningsstorlek av samma läkemedel.
Det är inte bestämt vilka läkemedel som kommer att omfattas, men läkemedel med hög beroenderisk, som morfin och fentanyl, kommer inte att omfattas, enligt Jesper Gulev Larsen.
I vissa fall får de danska farmaceuterna också byta läkemedelssubstans, om det anses vara bättre än att avbryta behandlingen.
— Man strävar dock efter den minst ingripande lösningen och föredrar att ändra förpackningsstorlek eller styrka av samma läkemedel, snarare än att byta till ett helt annat läkemedel, säger Jesper Gulev Larsen till Läkemedelsvärlden.
På frågan om det är farmaceuten eller läkaren som ansvarar för att patientens läkemedelsbehandling blir korrekt när en läkemedelssubstans byts ut mot en annan på apoteket svarar Jesper Gulev Larsen:
— Läkemedelsstyrelsen fastställer substitutionsprotokollen som apoteken ska följa, och läkaren ska informeras om eventuella byten.
Frågan om farmaceuter på svenska apotek att ska få byta läkemedel respektive bryta förpackningar vid expediering ingår i ett regeringsuppdrag som Läkemedelsverket ska slutredovisa 2026.
Frågan om svenska farmaceuter ska få befogenhet att byta läkemedelssubstans omfattas inte av uppdraget.
Läs mer >> Världens apotek får göra mer – och får mer att göra
”Bristsituationer skapar ökad arbetsbelastning för apotek”
Norska apotek förbjuds lämna ut Ozempic för bantning
“Allvarligt nationellt läge” vad gäller brist på dropp i Sverige
“Restsituationer skapar fortsatt ökad arbetsbelastning för apotekspersonal”
Läkemedelsverket: Så kan tillgången till läkemedel förbättras