”Farmaceuten är den som är bäst lämpad att fatta beslut om hur bristsituationen ska lösas”
Förslaget om att utreda om farmaceuter bör få bryta och byta en förpackning, och i sådana fall efter beslut av Läkemedelsverket är inte tillräckligt, anser Sveriges Apoteksförening.
- Det riskerar att bli ett verktyg som sällan kommer till användning, säger vd Johan Wallér.

Johan Wallér, vd, Sveriges Apoteksförening.
Som Svensk Farmaci tidigare rapporterade har Läkemedelsverket i dag redovisat sin andra delrapport av regeringsuppdraget att kartlägga, analysera och föreslå åtgärder för att förebygga och hantera rest- och bristsituationer.
— Vid kritisk läkemedelsbrist bör farmaceuter på apotek kunna få ersätta det förskrivna läkemedlet med ett tillgängligt och likvärdigt alternativ. Farmaceuter bör även i vissa situationer kunna få bryta förpackningar för att kunna förse fler patienter med läkemedel. Läkemedelsverket vill ta ansvar för att avgöra i vilka situationer samt vilka läkemedel som då kan omfattas av dessa åtgärder, säger Veronica Arthurson, direktör på Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
Johan Wallér, vd Sveriges Apoteksförening, tycker inte att det är tillräckligt.
— Nej, det tycker jag inte. Det är ju ännu så länge ett förslag som man säger behöver utredas ytterligare, säger Johan Wallér.
Läkemedelsverket har haft i uppdrag att titta på om farmaceuter på apotek dels ska kunna göra utbyten utanför dagens utbytessystem, dels kunna bryta och dela upp en läkemedelsförpackning till flera kunder för att hantera olika typer av rest- och bristsituationer.
— Det myndigheten nu har lämnat som förslag i en rapport är att det ska troligtvis kunna göras men att Läkemedelsverket måste utredas vidare innan skarpa förslag lämnas. Det framgår samtidigt i rapporten att det endast ska vara möjligt att göra dessa byten eller att bryta en förpackning efter beslut av Läkemedelsverket. Sveriges Apoteksförening anser att farmaceuten i många fall är den som är bäst lämpad att fatta beslut om hur den aktuella bristsituationen ska lösas, säger Johan Wallér och fortsätter.
— Det förslag som Läkemedelsverket skissar på är en byråkratisk process där myndigheten ska fatta beslut som sedan ska kommuniceras ut till apotek, patienter och vård innan det kan få en effekt. Det riskerar att bli ett verktyg som sällan kommer till användning och som när det används inte ger så stora vinster som det skulle kunna göra.
Johan Wallér säger att Sveriges Apoteksförening hade hoppats på att Läkemedelsverket skulle ha tagit ett större grepp på frågan och infört större möjligheter för utbyten – eller ändringar på det som ska expedieras – än vad som är möjligt idag redan i en normalsituation.
— Till exempel möjligheten att välja en annan styrka och anpassa doseringen eller byta mellan en munsönderfallande tablett och vanlig tablett i de fall som det inte får någon påverkan på patienten. Det går också att tänka sig att Läkemedelsverket kunde ge riktlinjer för möjligheter till byten där det kan skilja sig mellan olika diagnoser i förväg så att de kan användas vid bristsituationer, säger Johan Wallér.
Läkemedelsverket kommer att fortsätta att arbeta med dessa frågor och presentera sina förslag i en slutredovisning senast den 15 februari 2026.
Läs mer >> Farmaceuter bör få bryta och byta – även till annat läkemedel
Läkemedelsverket: Så kan tillgången till läkemedel förbättras
Danska apotek får bryta och byta – även till annat läkemedel
”Bristsituationer skapar ökad arbetsbelastning för apotek”
”Restsituationer skapar fortsatt ökad arbetsbelastning för apotekspersonal”