Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Under Almedals­veckan riktas strål­kastaren mot receptarien

Förbättra villkoren för de receptarier som jobbar i yrket idag, sätt fokus på det bristande söktrycket och den låga examens­­frekvensen.
- Det är avgörande för yrkets, och samhällets, framtid, säger Sveriges Farmaceuters Agnieszka Madej.

Färska siffror som Universitetskanslerämbetet (UKÄ) sammanställt från Statistikmyndigheten (SCB) över genomströmningen för flera yrkesexamensprogram visar att bara 58 procent tar examen från receptarieprogrammet, något som Svensk Farmaci tidigare har uppmärksammat.

Samtidigt visar Arbetsförmedlingens prognos att både apotekare och receptarie är två av de yrken som förväntas ha bäst jobbchanser 2024 och på fem års sikt.

Samma sak visar rapporten “Framtidsutsikter – Här finns jobben för akademiker 2028” som bygger på Sveriges Farmaceuters och andra Saco-förbunds prognoser för hur arbetsmarknaden kommer att utvecklas på fem års sikt.

Men vid Farmaceutiska fakulteten vid Uppsala Universitet var antalet sökande höstterminen 2023 precis tillräckligt för att fylla de 75 platserna. En termin senare motsvarade de nya receptariestudenterna inte ens hälften av de tillgängliga stolarna.

I ett pressmeddelande berättar Emma Lundkvist, samordnare vid Uppsala universitets receptarieprogram, att hon vill bryta negativa trender och fylla utbildningsplatser, gärna med förstahandssökande som väljer utbildningen för att jobba som just receptarie.

Hon pekar på flera tänkbara insatser med stor potential: att göra yrkestiteln mer känd – inte minst bland studievägledare och arbetsförmedlare, att se över behörighetskraven och att sänka tröskeln för yrkesväxlare mitt i karriären.

Sveriges Farmaceuters förbunds­ordförande Agnieszka Madej är inne på samma linje. I en krönika i Svensk Farmaci skriver hon att det måste bli allmänt känt vad apotekare och receptarier är, och det de gör för samhället i olika roller.

Under Almedalsveckan i Visby deltar hon i ett seminarium där Farmaceutiska fakulteten i Uppsala tillsammans med bland andra representanter för Apotekarsocieteten, Sveriges Apoteksförening, Apotek Hjärtat, Apoteket AB och riksdagsledamöter riktar strålkastaren på det bristande söktrycket på receptarieutbildningarna.

— Jag ser fram emot att vara med i diskussionen på Almedalen om den viktiga receptarieutbildningen. Vi måste hitta lösningar och öka synligheten för receptarieyrket så att fler söker till programmet och också fullföljer det och tar examen, säger Agnieszka Madej och fortsätter.

— Det är avgörande för yrkets, och samhällets, framtid att vi visar på möjligheterna och att alla jobbar tillsammans för att förbättra villkoren för de receptarier som jobbar i yrket idag. Arbetsgivarna måste bidra till att göra yrket mer attraktivt för att också behålla sin personal över tid.

Almedalen om bristen på receptarier

Torsdag 27 juni hålls seminariet “Behövs receptarier? Universiteten slår larm om bristande söktryck” i Visby.

Medverkande:
Erika Larsson, leg. apotekare, Apotekarsocieteten
Lina Nordquist, riksdagsledamot, L, Sveriges riksdag
Ulrika Westerlund, riksdagsledamot, MP, Sveriges riksdag
Agnieszka Madej, ordförande, Sveriges Farmaceuter
Johan Wallér, vd, Sveriges Apoteksförening
Monika Magnusson, vd, Apotek Hjärtat
Louise Skallin, chefsapotekare, Apoteket AB
Sebastian Månsson, Ordförande, Farmacevtiska Studentkåren

Linda Todd, receptarie, Kronans Apotek

Moderator: Anja Sandström, prodekan, Farmaceutiska fakulteten

Läs mer>> Varannan hoppar av receptarie­­programmet

Nya siffror: Apotekare en av de utbildningar som har lägst examens­­frekvens

Farmaceut är framtids­jobbet enligt ny yrkes­prognos

Fortsatt liten konkurrens om farmaceutjobb

“Det måste bli känt vad apotekare och receptarier är”

Mest läst