Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Jag kan inte erbjuda mina farmaceuter rätt arbetsmiljö”

Arbetsgivarna ansvarar för arbetsmiljön men den tuffa ekonomin gör det svårt att leva upp till kraven.
- Vi kämpar för att få det att gå runt och det gör att jag inte kan erbjuda mina farmaceuter den arbetsmiljö som jag hade velat, säger Meds vd Björn Thorngren.

I en artikel i Svensk Farmaci om Apotek Hjärtat och Arbetsmiljöverket spekulerade Arbetsmiljöverkets sektionschef Anders Ringqvist i att en anledning till att arbetsmiljön blivit tuffare inom apoteksbranschen är att privata aktörer har kommit in som vill göra större vinster och glädja sina aktieägare.

Det fick Meds vd Björn Thorngren att regera.

— Frågan om en bra arbetsmiljö ligger oss varmt om hjärtat. Jag kan inte svara för alla andra apotek men många av våra farmaceuter har jobbat i de fysiska apoteken och även kedjornas e-handel och arbetsmiljön är ett generellt branschproblem. Det visar våra egna medarbetarundersökningar också och där är det ofta hos farmaceuterna som det finns mest synpunkter, helt klart, säger Björn Thorngren.

— Då blir det konstigt när arbetsmiljöverket säger att det beror på att branschen gör sådana fantastiska vinster och prioriterar det före arbetsmiljön när vinsterna i själva verket är bortblåsta. Vinsterna var mångdubbelt större på monopoltiden, cirka 5 procent. I dag ligger branschen, inklusive Apoteket AB, precis med näsan över vattenytan. Flera traditionella butiksaktörer går med förlust. Att det inte ser ännu värre ut är på grund av att egna varumärken inom handelsvaror ökat väsentligt.

Apoteksmarknaden omsatte knappt 78 miljarder kronor 2023, vilket är en ökning med fem miljarder, eller 6,9 procent jämfört med 2022.

Apoteket AB har ökat tillväxten under årets första månader och har beslutat att göra en vinstutdelning på 263 miljoner kronor, avseende 2023.

Men lönsamheten i branschen är svag och nedåtgående.

Den samlade rörelsemarginalen för apoteksbranschen 2023 beräknas till 1,6 procent vilket framkommer i årets branschrapport som Sveriges Apoteksförening har publicerat.

Björn Thorngren anser att den alltmer negativa kostnadstäckningen från handelsmarginalen gör apoteken mer pressade.

— Som distanshandlare kan vi agera genom att minska fokus på receptbelagt, men det är ju svårare för butikerna att mota receptkunder i dörren.

Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) ökade handelsmarginalen från den 1 mars, men det räcker inte anser Björn Thorgren.

— Det är provocerande att kalla det höjning. Justering är mer korrekt. Det är bra att något händer, men fortfarande får inte farmaceuterna tillräckligt betalt för sitt arbete så oavsett hur mycket man gör från arbetsgivarhåll så tar farmaceuter ett större ansvar för ingen vill ligga sina kollegor eller sin verksamhet till last. Det finns en indirekt men tydlig koppling till att ersättningen är för låg.

Meds har i dag runt 200 medarbetare, anställda och konsulter. varav ungefär 15 farmaceuter.

Björn Thorngren anser att det är viktigt att vara tydlig med att arbetsgivare ansvarar för arbetsmiljön och aldrig kan skylla fel på dålig ersättning.

— Jag vill därmed inte ursäkta eller förklara det som kedjorna nu anklagas för. Men att handelsmarginalen påverkar förutsättningarna måste vi som bransch våga prata mer om.

Den justering som ändå gjordes av handelsmarginalen hur kommer ni att använda den?

— Vi har minskat vårt fokus på receptbelagt det senaste året just för att vi får inte betalt för arbetet. Då fokuserar vi istället på den delen man kan göra lönsamt och det är dyrare läkemedel.

— Det som krävs är att också TLV tittar på vad det kostar att expediera läkemedel som enskilt momemt. Det är så man bedömer annan vård. Men så ser inte TLV på ersättning. De tittar på hela marknaden och så tittar de längst ned och ser att det går ändå med 0, 000001 procent plus. “Tjoho! Allt är som det ska”. Sedan vad det beror på spelar mindre roll. Mycket beror på saker som att kedjorna har släppt egna varumärken inom hudvård som de tjänat pengar på och kompenserar förlusten för receptbelagt.

Sveriges Farmaceuter anser inte att apoteksföretagen i dag uppfyller åtagandet att vara en god arbetsgivare och för att bland annat kunna attrahera farmaceuter till apoteken i framtiden bör apoteksföretagen nu i första hand använda det tillskott som den justerade handelsmarginalen innebär till att förbättra arbetssituationen och arbetsmiljön för farmaceuterna ute på apoteken.

Björn Thorgren delar inte den uppfattningen.

— Om det hade varit ett tillskott så hade jag hållit med om det. Det täcker bara förlusten. Men om och när receptexpedieringen täcks då kommer situationen att bli bättre med automatik.

Många farmaceuter anser att de får för lite farmaceutisk fortbildning på jobbet. Hur säkerställer du att dina farmaceuter får den farmaceutiska fortbildning som krävs?

— Det är något som vi gärna hade gjort mer av. Vi jobbar med fortbildning men jag hade gärna sett att vi var en ännu bättre arbetsgivare så vi kunde erbjuda mer flexibilitet, mer fortbildning och så vidare. Men så länge situationen ser ut som den gör så fokuserar man på att få det att gå runt och det är ingen bra situation. Vi kämpar för att få det att gå runt och det gör att jag inte kan erbjuda mina farmaceuter den arbetsmiljö som jag hade velat.

Trots att Meds drar in mer pengar på merförsäljningen ser Björn Thorgren fortfarande företaget som en viktig del av hälso- och sjukvården.

— I och med att vi täcker det gap vad gäller tillgänglighet i hela landet så är vi en väldigt viktig del. Vi räddar bokstavligen liv om inte varje dag så varje vecka när någon av våra farmaceuter hittar kritiska fel i receptförskrivningar. Så jag tycker verkligen att vi är en viktig del av hälso- och sjukvården.

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson gick för ett par veckor sedan ut och sa att hon ser apotek som en av de branscher som är “icke-fungerande” och behöver regleras mer.

— Jag tycker i grunden att hon har rätt, det är en bransch som behöver ses över. Sedan är lite oklart vad hon menar med att reglera för den fungerar bra, det sker inga felexpedieringar, det finns inga klagomål på så vis, utan det handlar om att se över ersättningen för receptbelagt och förtydliga att det är huvuduppdraget.

Läs mer>> Apotek Hjärtat riskerar 50 000 kronor i böter

Apotek Hjärtat riskerar vite ­efter­ kritik från Arbetsmiljö­verket

“Arbetsmiljön är helt avgörande för att attrahera och behålla medarbetare”

“Patient­säkerheten äventyras när arbetsmiljön inte fungerar”

Mest läst