Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

EU-parlamentet säger ja till ny läkemedelsreform

Förslaget antogs med stor majoritet.
- Revideringen av EU:s läkemedelslagstiftning är avgörande för patienter, industri och samhälle, säger parlamentarikern Pernille Weiss.

EU-parlamentet säger ja till revidering av den 20 år gamla europeiska läkemedelslagstiftningen, det så kallade läkemedelspaketet.

Det nya lagstiftningspaketet, som lades fram av EU-kommissionen i april 2023, består av ett nytt direktiv (antaget med 495 röster för, 57 emot och 45 nedlagda röster) och en förordning (antagen med 488 röster för, 67 emot och 34 nedlagda röster) skriver parlamentet i ett pressmeddelande.

Med sina förslag vill ledamöterna förbättra tillgången till läkemedel, främja innovation för att hantera icke tillgodosedda medicinska behov, särskilt när det gäller läkemedel som utvecklats för att behandla sällsynta sjukdomar och nya antimikrobiella medel, samt stärka kraven på bedömning av miljöriskerna under läkemedlens hela livscykel.

Ledamöterna vill även införa en minimiperiod för lagstadgad dataskydd på sju och ett halvt år, utöver två års marknadsskydd efter ett försäljningstillstånd. Ett kompromissförslag som den danska parlamentarikern Pernille Weiss (EPP) förhandlat fram och som är ett och ett halvt år år längre än i EU-kommissionens ursprungliga förslag.

Det fortsätta arbetet, inklusive förhandlingarna med ministerrådet, kommer att utföras av nästa Europaparlament efter EU-valet den 9 juni.

Läs mer>> EU-utskott röstade för ett förlängt dataskydd för läkemedel

Välkomnar att regeringen säger nej till försämrat dataskydd

Ny EU-lag ska göra fler läkemedel tillgängliga till rimliga priser

Facket välkomnar förslag på ny läkemedels­lagstiftning

Mest läst